Li hem demanat al President del Consorci de les vies verdes, Albert Gómez, que destaqui 10 rutes per fer. Aquesta és la tria que n’ha fet.
Ruta Alt i Baix Empordà
La comarca de l’Alt Empordà és la primera destinació catalana de la ruta pedalable Pirinexus, i enllaça amb les rutes del Baix Empordà, configurant un total de més de 80 km. Ambdues comarques tenen tradició de cicloturisme i fa molts anys que compten amb rutes ben senyalitzades, trams ciclables força planers si es recorren de la muntanya en avall, i en bon estat. Durant la ruta, hi trobarem des de camins boscosos passant per vinyes agrícoles, conreus d’arròs i pomeres. Història, cultura, art i gastronomia amb denominació d’origen són algunes de les moltes coses que podrem trobar a les comarques de la Tramuntana. Només uns apunts: runes d’Empúries, el geni de Dalí, el parc natural del Montgrí i Les Medes, vestigis medievals… i platges encisadores, pura Costa Brava!
I una ruta exclusiva per al senderisme a l’Empordà: els seus camins de ronda!
Ruta del Ter
Una ruta temàtica, de perfil excursionista, tant per gaudir a peu com amb bicicleta. Es pot fer amb amics o amb família, sempre que es planifiqui segons la capacitat física de cada grup. Es pot recórrer sencera, 220 quilòmetres, o escollir-ne algun tram. Ressegueix el curs del riu des del seu naixement a Ulldeter, als Pirineus i fins a la seva desembocadura a La Gola del Ter, travessant 5 comarques. Descobrireu moltes coses de la importància dels rius i les colònies industrials en la història i l’economia de la zona.
Al web www.rutadelter.cat podeu planificar la sortida al detall, descarregar tracks, veure la tipologia de camins. En alguns trams, comparteix ruta amb les Vies Verdes de Girona, per tant, les possibilitats són tantes com vulgueu.
Pirinexus
La ruta ciclable circular de les comarques gironines, apte per a fer les delícies de tota mena de ciclistes, des dels més esportius fins als que cerquen calma i entorns excepcionals. 353 quilòmetres de paisatge, cultura, gastronomia, mar i muntanya. Us sorprendrà que una mateixa ruta creui 5 parcs naturals, i d’un dia per l’altre pedaleu a tocar de mar, enmig de pomeres i balles de palla, o al costat dels volcans adormits de La Garrotxa.
Es recomana dedicar entre 5 i 6 dies per fer-la bé. O es poden planificar diverses sortides: amb la bici de passeig per la calma de les vies verdes, la de carretera pels ports de muntanya que ens connecten amb el sud de França, o la gravel en qualsevol punt del recorregut.
Tota la informació de la ruta Pirinexus s’ha unificat al web www.viesverdes.cat
Camí natural de la Muga – senderisme, cicloturisme i pesca.
El camí Natural de la Muga pren el seu nom del riu que segueix, el riu la Muga, a l’Alt Empordà, i connecta diferents Espais Naturals de Girona, com l’Alta Garrotxa, les Salines, els Penya-segats de la Muga i El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Al seu pas es van descobrint diferents hàbitats associats al riu, des del Bosc de Ribera fins les planes fluvials, unint d’aquesta manera els Pirineus amb el Mar Mediterrani.
La dificultat tècnica és fàcil o moderada, entenent que es pot fer de baixada o de pujada, en els 40 km que separen Sant Llorenç de la Muga de la desembocadura del riu a Empuriabrava.
El Carrilet d’Olot a Girona
Anomenada també Carrilet I, per diferenciar-la de la ruta amb el mateix nom que va de Girona fins al mar, aquesta via verda és una de les rutes més escollides per senderistes i ciclistes, i actualment també molt runners. Com a via verda, és ideal per a famílies i persones amb mobilitat reduïda, fins i tot amb cadira de rodes o bici adaptada, que cerquen seguretat i calma.
D’Olot a Girona creua 9 poblacions més, al llarg de quasi 60 km. La combinació del recorregut entre entorn natural i nuclis de població que ofereixen tots els serveis la converteixen en una ruta amb molts usos, des de l’oci, l’esport o la mobilitat diària. Per tot arreu trobareu records del seu passat com a camí del ferrocarril de via estreta: estacions rehabilitades, ponts, túnels i múltiples elements ferroviaris ben conservats.
El Carrilet de Girona a Sant Feliu de Guíxols
Entre Girona i la mar Mediterrània hi ha un camí amb 40 km de sensacions: la vista, l’olfacte, l’oïda reben estímuls agradables, i el cor batega mentre les cames es mouen per la via verda del Carrilet II. Un suau desnivell ens acosta poc a poc al port de Sant Feliu de Guíxols, on trobem el km 0 de la via verda, ja que al magatzem del Tinglado es guardaven les mercaderies que es descarregaven del tren i es comercialitzaven.
Abans haurem creuat la depressió de la Selva, entre cultius i bosquets d’eucaliptus, alzines sureres i pins. Podem fer una parada a qualsevol poble, i conèixer la història del treball de la ceràmica i el suro. Perquè la via verda no només es passeja o pedala, la via es viu!
Ruta tren petit – familiar
La via verda que uneix Palamós i Palafrugell és coneguda popularment com la Ruta del Tren Petit a causa del trenet que hi circulava antigament. Aquest tram de 6,5 km pavimentat amb sól ciment us permetrà explorar els mateixos paisatges de l’Empordanet de Josep Pla i travessar la plana de l’Aubí, de gran valor agrícola.
És una ruta ideal per a famílies, tant a peu com en bicicleta, doncs no és excessivament llarga i permet fe una excursió d’anada i tornada. Envoltada pels relleus del massís de les Gavarres i les muntanyes de Begur, ens permet acostar-nos a l’espai privilegiat de cala Castell, una cala verge única a la Costa Brava.
Ruta termal – com l’aigua dibuixa un paisatge i uns edificis.
La ruta Termal té un recorregut de 14,5 km i connecta la via verda del Carrilet II amb la Via Augusta o Camí Ral. O dit amb noms de pobles: Cassà de la Selva i Caldes de Malavella. És una ruta força “nova”, de gran diversitat paisatgística, des de bosquets de roureda, camps o la zona del golf PGA, i tot contemplant la panoràmica que formen el massís de les Guilleries i el massís del Montseny.
Hi podem arribar en tren, a l’estació de Caldes de Malavella, i descobrirem com l’aigua termal ha esdevingut símbol d’identitat de la ruta, sigui visitant els seus balnearis o les Termes Romanes.
Ruta del ferro i del carbó
La Ruta del Ferro i del Carbó, entre Ripoll i les mines d’Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses, ressegueix el trajecte que antigament feia el tren encarregat de transportar el carbó de les mines cap a la ciutat comtal. Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació, i en bona part transcorre pel costat del riu Ter; l’entorn ens promet una passejada molt agradable en mesos de caloreta.
Ripoll i Sant Joan de les Abadesses són municipis carregats d’història i llegendes, amb monuments que no podeu deixar de visitar, com els seus respectius monestirs. A 900 mt d’alçada, Ogassa ens recorda encara el passat de la colònia minera, visitable. En sortireu carregats de bellesa als ulls i a les càmeres de fotos.
El Ripollès i la Vall de Camprodon
El Ripollès és una comarca que conviu amb els Pirineus i França a l’abast. Si us animeu a descobrir-la, gaudireu de la seva dualitat entre la Catalunya medieval i l’inici dels Pirineus. Això es tradueix en una ruta amb vistes excepcionals, cultura, gastronomia i molta història.
Si sou amants de la bici de carretera i les pujadetes, xalareu de valent amb el coll d’Ares, des d’on gaudireu de vistes més que espectaculars.
Entre Sant Joan de les Abadesses i el coll d’Ares hi comptem uns 34 km, però podeu escollir trams més curts i entretenir-vos als nuclis de Sant Pau de Segúries, Camprodon o Molló.