Aquests últims dies s’està posant molt de moda un nou challenge a les xarxes socials. Principalment s’ha escampat per Instagram o altres xarxes. Parlem del 10 years challenge; o en català “el repte dels 10 anys”. La prova consisteix a publicar una imatge actual al costat d’una de fa deu anys.
El repte s’ha viralitzat ràpidament i a Instagram hi ha gairebé 3.000.000 d’imatges amb l’etiqueta. Però podríem dir que aquest repte ha passat de ser innocent a una amenaça? Amb l’èxit del repte, s’ha manifestat que aquest 10 years challenge podria servir als diferents algoritmes de reconeixement facial per entrenar-se i conèixer com evoluciona la gent amb el pas dels anys.
Una altra funció serviria per a la publicitat. Campanyes publicitàries enfocades concretament a l’evolució dels gustos de la gent, després de penjar dues imatges. Tot gràcies a les dades publicades a les nostres xarxes socials. És cert que aquest repte, no canviarà gaire cosa. Només ajudarà a millorar el reconeixement facial de cara al futur.
Però cal millorar un reconeixement que ja funciona? L’any 2014, fa 5 anys, l’algoritme de reconeixement facial de Facebook tenia una precisió del 97,25%. Per tenir una idea, els humans tenim un 97,53% de precisió a l’hora de reconèixer una cara. Només un 0,28% més. I, segons alguns mitjans especialitzats, el sistema de l’FBI, en té un 85%.
Amb aquestes xifres, preguntem-nos si cal donar més dades nostres com el 10 years challenge. Sempre s’ha parlat de ser conscient amb allò que publiquem a Internet. Però la veritat, és que tot i els avisos, seguim publicant més del que s’hauria de fer públic.