Els embassaments del sistema Ter-Llobregat han caigut per primer cop per sota dels 100 hm3, el llindar marcat per declarar la primera fase d’emergència per sequera. Per això, el govern català ha convocat per aquest dijous 1 de febrer la Comissió Interdepartamental de Sequera per declarar l’emergència al sistema Ter-Llobregat. Aquesta entrada a la fase d’emergència per sequera afectaria a 11 municipis del Baix Empordà.
Actualment, les reserves es troben al 16,3%, però està previst que en els propers dies baixi del 16%. “Amb les altes temperatures de la setmana passada, van tenir un impacte rellevant en l’estat dels embassaments”, apuntava Patrícia Plaja, portaveu del Govern de la Generalitat, en roda de premsa. Per això, des del govern han vist necessari convocar aquesta reunió extraordinària de la Comissió Interdepartamental de Sequera per declarar l’emergència al sistema Ter-Llobregat.
Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, el pantà de Sau se situa en el seu mínim històric, al 4,3%, tal com passa al pantà de Darnius-Boadella, que es troba al 12%, i el de Riduecanyes, amb un 2,9% de la seva capacitat. La resta d’embassaments continuen retrocedint com el de Siurana (3,3%), la Llosa del Cavall (17,1%) o la Baells (20,9%). Només han estat tres els embassaments que han registrat un lleuger increment respecte al consum dels últims mesos: el pantà de Foix (56,6%), Susqueda (21,2%) i Sant Ponç (27,6%).
Al Baix Empordà, si finalment s’aprova aquesta mesura, serien 11 els municipis que entrarien en fase d’emergència: Begur, Calonge i Sant Antoni, Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Pals, Regencós, Santa Cristina d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Torrent.