La dotzena edició de la competició en aigües obertes més sostenible, la Radikal ocean52, ha comptat avui amb 1.100 participants, entre nedadors populars, amants de les aigües obertes i esportistes d’alt nivell. La travessia té l’objectiu de fomentar els hàbits sostenibles i respectuosos amb els oceans. La competició recupera la normalitat amb un pla d’autoprotecció realitzat per personal tècnic acreditat per la Generalitat de Catalunya.
Les competicions, organitzades pel Club de Natació Radikal Swim amb la col·laboració d’ocean52, consisteixen en una prova de 7 kilòmetres – des de Calella de Palafrugell fins a les Illes Formigues i, d’allà, fins a Llafranc -; una de 3,5 kilòmetres – de les Illes Formigues a Llafranc -i una d’un kilòmetre i mig – que voreja la costa seguint el recorregut del camí de ronda entre Calella de Palafrugell i Llafranc.
En la prova estrella de 7.0 s’ha imposat el nedador Alex Castejón, del Club Natació Sabadell i guanyador de la travessia de 3,5 de l’edició passada, amb un temps de 1h15’24 en la categoria masculina, i la Clàudia Giralt, del Centre Natació Mataró, amb un temps de 1h21’46”, en la femenina. A la travessia de 3,5 s’han imposat Marc Pou, amb 39’03”, en la categoria masculina, i en la femenina, Marina Garcia, amb 41’56”.
També, hi ha proves al mar per a nenes i nens, Radikal Kids, i la competició de relleus Radikal Relays i Fastest Radikal, totes tres patrocinades per la marca d’automòbils Mercedes Benz Autolica. Les dues darreres consisteixen en proves de curta distància i en relleus d’equips de 4 persones, que han de nedar una distància de 800 metres.
Avituallament personalitzat per als nedadors
A diferència d’altres edicions i per garantir les mesures de seguretat, enguany no hi ha punts d’avituallament durant el recorregut, sinó que n’hi ha un d’inicial i un de final. A més, les proves es reparteixen durant el dia en lloc de concentrar-les a la tarda, i les sortides es realitzen des de l’aigua per evitar aglomeracions.
De fet, la Radikal ocean52 compta amb més de 35 embarcacions i 50 caiacs de seguiment, 12 socorristes aquàtics, 2 motos aquàtiques de rescat, ambulàncies SVA, SVB i una carpa d’assistència.
També, destaca la presència de més de 30 Radikal Angels Swimmers, nedadors experimentats que no participen en la competició, però que realitzen la travessia amb l’objectiu d’oferir el seu ajut i acompanyar als nedadors que necessiten suport.
La competició en aigües obertes més sostenible
Com en edicions anteriors, la competició també té l’objectiu de conscienciar mediambientalment amb el lema “Junts per l’oceà”. Per això, realitzaran diverses activitats durant el cap de setmana: el Beach clean up, una recollida de residus a la platja de Llafranc, i l’EcoSwimming, una activitat de natació per recollir residus al mar. Així mateix, s’imparteixen xerrades i tallers relacionats amb la cura dels oceans.
Aquesta filosofia de transmetre respecte pel mar i per la seva biodiversitat, es reflectirà també en els materials utilitzats en les competicions, que seran tots 100% reciclables.
La Radikal ocean52 és l’únic esdeveniment de natació en aigües obertes que consisteix en dues jornades ludicoesportives, plenes d’activitats de caràcter familiar – per a nens i adults – vinculades a la natació en aigües obertes i a la protecció dels ecosistemes marins. A Llafranc, hi ha situat el village que acull activitats infantils del Museu del Suro de Palafrugell, ponències i tallers, a més de les activitats de recollida de residus ja esmentades.