Fotografia: SSIBE
Sembla clar que amb l’empitjorament de les dades a Catalunya (i també a Espanya) ja es pot parlar de tercera onada. Però, quin és l’impacte del coronavirus al Baix Empordà ara mateix, quan fa una setmana que s’ha reprès l’activitat laboral i escolar després de les vacances de Nadal?
Durant l’última setmana els casos a la comarca no han augmentat, de fet s’han detectat alguns casos menys que la setmana anterior (aquesta 426, l’anterior 464). Tot i això, tal com ja va informar el SSIBE la setmana passada, els resultats positius de proves (PCR i TA) continuen sent elevats, de manera que la situació no millora, sinó que de moment s’estabilitza. Això es veu reflectit en els indicadors del Baix Empordà, que han millorat lleugerament respecte a la setmana anterior, tot i ser encara molt alts: el risc de rebrot està a 927 i la taxa de reproducció és 1,41. També disminueix el percentatge de positivitat, que ha baixat del 15,44% a l’11,66% ara mateix.
Per una altra banda i centrant-nos en casos més concrets, és cert que hi ha alguns municipis més afectats que altres. Durant l’última setmana (7/01-13/01) s’ha detectat un augment de casos a Palamós. Ja hi va haver un primer increment durant la primera setmana de l’any (+92 casos), i ara sembla que la tendència es confirma amb 122 nous casos en els últims dies.
Altres municipis afectats actualment són Calonge i Sant Antoni (+60 nous casos en l’última setmana), cosa que potser s’explica pel brot de la residència Mar i Sol; la Bisbal d’Empordà (+24 positius nous) i Serra de Daró, on s’ha detectat 1 positiu després de moltes setmanes sent un poble sense covid. També a Mont-Ras hi va haver un augment important de casos la setmana passada, tot i que aquesta ja se n’han detectat menys (14 i 9 casos nous respectivament). En canvi, també cal destacar que a Palafrugell els casos positius han disminuït respecte a la setmana anterior i sembla que la situació al municipi també es comença a estabilitzar una altra vegada.
Sí que hi ha un lleuger augment en les hospitalitzacions al Baix Empordà, ja que les persones hospitalitzades han augmentat des de finals de 2020 (de 29 hospitalitzats el dia 30/12 a 39 hospitalitzats el 13/1).
Afortunadament, no hi ha hagut un augment de les defuncions en les últimes setmanes, sinó que les dades es mantenen bastant estables, amb 7 defuncions la primera setmana durant la primera setmana de 2021 i 6 en aquesta última. En total, 170 defuncions per coronavirus al Baix Empordà des de l’inici de la pandèmia.
1.568 persones han rebut la primera dosi de la vacuna
La bona notícia és que ha augmentat el ritme de vacunacions. Ja s’han vacunat 1.568 persones al Baix Empordà (segons dadescovid.cat) i més de mil han estat durant l’última setmana. Això vol dir s’ha vacunat l’1,16% de la població de la comarca. Aquesta és una dada interessant perquè l’Alt Empordà (amb un 0,96%) i el Baix Empordà són les comarques amb menys percentatge de població vacunada. En canvi, les comarques on s’ha vacunat a més població són el Moianès (un 3,79% de la població vacunada) i Pallars Jussà (amb un 4,14% de la població).
L'Alt i el Baix Empordà són les comarques que han rebut menys vacunes de tota Catalunya, amb molta diferència.
Comparant-ho amb el Segrià que és la comarca gran (200.000 hab) 'líder', n'han rebut 5 vegades menys malgrat tenir una quantitat d'habitants similar.
— Gerard Giménez Adsuar (@gmnzgerard) January 12, 2021
De moment, estan rebent la vacuna les residències geriàtriques (residents i personal) i el personal sanitari de primera línia. Les primeres vacunes van arribar a la residència Santa Caterina de Torroella de Montgrí (30 persones vacunades). A aquesta la van seguir les residències Zoilo Feliu de la Bisbal d’Empordà i la Guíxols Surís de Sant Feliu de Guíxols (53 residents vacunats).
Una novetat important de l’última setmana és la vacunació als professionals de SSIBE, un total de 465 dosis per al personal de Palamós Gent Gran, el Servei d’Urgències i la planta d’hospitalització COVID-19 de l’Hospital de Palamós. Aquest ordre de vacunació es va establir en funció de l’exposició dels professionals a la covid-19. També es van vacunar els residents de Palamós Gent Gran.
Aquesta setmana administrarem més de 400 dosis contra la #COVID19 entre els i les nostres professionals.
🔸 Primer, professionals de Palamós Gent Gran
🔸Després, professionals amb risc més alt d'exposició #COVID19#JoemVacuno | #AvancemMés info 🔗 https://t.co/j9qX4zdKXy
— SSIBE (@_ssibe) January 12, 2021
Com està el conjunt de Catalunya?
En el conjunt de Catalunya les dades augmenten. La velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l’Rt, segueix a l’alça i ha pujat a 1,39 aquest diumenge, una centèsima més que fa 24 hores. El risc de rebrot també augmenta, ho fa en 17 punts, fins als 794. El més preocupant és el creixement de les hospitalitzacions a Catalunya. Hi ha ara 2.630 persones hospitalitzades, 133 més que ahir, i 548 persones a l’UCI, 23 més que fa 24 hores. El 83% dels llits de les UCI estan ocupats actualment.
Situació UCIS a 17/01/2021.
Llits UCIS habilitats: 1.135
Llits UCIS ocupats: 947 (83% ocupació)
Llits UCIS ocupats COVID: 548
Llits UCIS ocupats NO COVID: 399El problema principal és la dotació de recursos humans per aquestes unitats. Aquest és el nostre límit.
— CORONA-DADES (@CoronaDades) January 17, 2021
Per una altra banda, s’ha arribat als 140.373 vacunats, 2.593 més que ahir. A més, el Departament de Salut comença avui a administrar la segona dosi de la vacuna de Pfizer a persones que havien rebut la primera el passat 26 de desembre. La primera persona en rebre aquesta segona dosi ha estat Leocàdia Penya, de 85 anys, a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur.