19.8 C
Pals
Dilluns, 27 gener 2025
- Publicitat -

Aprovada per unanimitat la moció de Palafrugell En Comú Podem per un Pacte per al Turisme Sostenible

Donat l'impacte de la COVID i avaluant els mals resultats de la temporada turística de 2020, els Comuns de Palafrugell proposen l’actuació de les administracions per pal·liar la situació del sector turístic i preparar-lo pel futur immediat.

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El ple del dimarts 29 de setembre va aprovar per unanimitat, la moció per un turisme sostenible presentada per Alfons Rius, regidor de Palafrugell En Comú Podem.

El sector turístic és un dels sectors fonamentals de l’economia catalana. Aquest suposa aproximadament un 12% del PIB català, més de 523.000 afiliacions a la Seguretat Social, aproximadament el 12,9% del total de l’ocupació, tot i que en les zones costaneres i de turisme de muntanya aquestes xifres son superiors, per la seva especialització en el turisme. Cal afegir a aquestes dades al voltant del 720.000 contractes cada any. Per tant Catalunya en el seu conjunt i especialment les zones costaneres depenen d’una manera notable d’aquest sector econòmic.

L’estacionalitat del turisme es des de fa temps un dels seus punts febles. A banda, qualsevol esdeveniment pot tenir una influència negativa en el mercat turístic. L’aparició, a primers d’any, de la COVID-19 a part de ser un exemple d’aquesta realitat, amb tota certesa és la pitjor sacsejada a que esta tenint que fer front el sector.

Superat l’estat d’alarma, per Setmana Santa (inici de la temporada a la costa)  i una bona part de la temporada hivernal a la muntanya, la anomenada “nova normalitat” s’ha afrontat amb menys recursos, més prudència a l’hora de posar en marxa el sector, el que ha significat que una part dels establiments hagin obert a mínims i d’altres no hagin ni tan sols obert. Es calcula que el col·lapse de l’activitat turística podria representar fins al 10% de pèrdua de PIB a Catalunya tenint en compte tot el conjunt d’activitats directa o indirectament lligades al turisme.

L’evolució de la pandèmia, ara per ara, fa preveure una alteració profunda dels mercats turístics i per tant, es planteja un repte en l’economia catalana, i per tant es proposa un pla de xoc que duri el temps necessari mentre no es recupera el mercat.

La crisis COVID coexisteix amb una greu crisi ecològica, és a dir mobilitat, emissions, recursos, impactes sobre el territori, massificació, son magnituds que s’hauran d’alterar forçosament. Per tant, cal enfocar el futur a un model amb pràctiques més sostenibles, i amb una estratègia de afegir valor enlloc del creixement en dimensió. En conseqüència el sector turístic requereix globalment d’una reconversió amb mesures de transició que protegeixin les empreses, els autònoms i als treballadors i treballadores amb la cobertura dels expedients de regulació temporal d’ocupació ( ERTO)

El Grup Municipal Palafrugell en Comú Podem afirma que es el moment de plantejar l’oportunitat de crear un gran acord, un Pacte Nacional pel Turisme , que combini els ajuts necessaris per a reflotar el sector, transformant-lo.

Es proposen per tant, sis punts clau. En primer lloc, es demana a la Generalitat impulsar un Pacte Nacional per un turisme sostenible que aposti per a la reactivació i reconversió de l’actual sector turístic, basant-lo  en el desvolupament local i tenint com a objectiu la descentralització i la desestacionalització. En segon lloc, una millora de la situació laboral basada en un pla de xoc específic dels serveis d’ocupació als municipis o comarques que depenen del sector turístic. També  es reclama una ordenació i coordinació dels organismes de promoció actualment existents, amb l’objectiu d’optimitzar recursos. Per exemple, que la Campanya de turisme de proximitat promocioni les vistes al patrimoni natural.
Per una banda insta al Govern d’Espanya que es prorroguin els ERTO del sector turístic i de sectors subsidiaris. Per l’altra, al Govern local, a ampliar una formació turística i organitzar a l’IPEP sessions monogràfiques de treball, per poder avançar localment.  També destinar i traspassar a l’IPEP, una partida de despesa a càrrec del Pla COVID modificant les partides actuals per poder complir les sessions monogràfiques de treball.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Més de 800 persones ja estan inscrites a la cursa del Correpoble 2025

Com ja es va avançar la sortida de la cursa serà des del passeig Marimon Asprer de la Bisbal i passarà per llocs emblemàtics del municipi com el Castell-Palau de la Bisbal, les Voltes, el Xiprer o Castell d'Empordà.

Altres notícies