Segons l’últim balanç de la Generalitat, al Baix Empordà hi ha 563 persones que han rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer contra el COVID-19. El risc de rebrot, però, està disparat, fins als 905 punts. Tot i així, s’intueix una estabilització dels casos en els propers dies. Tal i com ha explicat avui al Supermatí Anna Ribera, directora assistencial del Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, la vacunació al Baix Empordà ja van molt avançats pel que fa a treballadors i residències, i avui han començat la vacunació als professionals SSIBE.
Aquesta vacuna, tal i com ha explicat Ribera, és diferent a la resta. No es pot comparar a la vacuna de la grip, per exemple.
Ara que ja s’ha agafat el ritme, però, les vacunacions segueixen endavant. Pel que fa a residències del Baix Empordà, per exemple, és Salut de la Generalitat qui gestiona les vacunes, i estan a punt d’acabar aquesta setmana. A més, segons ha explicat avui Ribera a Ràdio Capital, el brot de Palamós Gent Gran ja està controlat del tot.
La vacuna de la COVID-19 té dues dosis amb 3 setmanes entre cadascuna, i ara per ara s’ha demostrat que posada la primera dosi la immunitat ja comença a augmentar entre el personal sanitari.
Comença la vacunació contra la COVID-19 als professionals de SSIBE
Aquest matí els professionals de SSIBE han rebut la vacunació contra la COVID-19. Les primeres dosis, de la primera ronda de 465 dosis que han arribat, s’han administrat a personal de Palamós Gent Gran i del Servei d’Urgències i de la planta d’hospitalització COVID-19 de l’Hospital de Palamós.
Està previst que avui es vacunin 200 professionals. D’aquí a dues o tres setmanes faran la segona dosi dels que avui ja s’han vacunat la primera.
La vacuna és per a tots els treballadors i s’ha establert un ordre de vacunació en funció de l’exposició a COVID-19: primer els professionals de Palamós Gent Gran, després professionals amb risc més alt d’exposició a COVID-19 (urgències, plantes d’hospitalització), després professionals que treballen en àmbits on té més risc el pacient i així fins a la totalitat dels treballadors i en el decurs de les properes setmanes. La vacuna és voluntària i està prescrita per a tothom, independentment del seu estat immunològic, i també per als professionals que han passat fa poc la COVID-19. Les excepcions són: professionals amb infecció per COVID-19 activa, embaràs i reaccions al·lèrgies greus anafilàctiques.
Per portar a terme la vacunació diferents infermeres han rebut formació específica i s’han organitzat en diferents grups formats cadascun d’ells per tres infermeres i un/a administratiu. Aquest equips faran possible que es pugui vacunar als professionals al seu propi centre de treball. El procés està coordinat pel Servei de Prevenció el qual ha facilitat tota la informació necessària als professionals, incloent quines són les recomanacions i les contraindicacions.
Des de SSIBE han insistit en la importància de la vacuna per aconseguir la immunitat de grup: quantes més persones es vacunin, més protegits estarem tant professionals com pacients. Alhora, han explicat que “és un acte de generositat i coresponsabilitat”, ja que vacunar-se genera un impacte positiu en el nostre entorn proper i serveix per donar exemple, atès que el personal sanitari és referent de cara a la ciutadania en temes de salut. L’inici de la vacunació dels professionals de SSIBE a més a més ha coincidit amb la vacunació dels residents a Palamós Gent Gran i que porta a terme Salut Pública.
Maria Farneras Riera, metgessa responsable de malalties infeccioses de Palamós Gent Gran ens explica per què ens hem de vacunar contra la COVID-19.
Situació actual
Des de començament d’any s’ha notat un augment de casos d’una setmana a l’altra amb els PCRs fets als centres d’atenció primària. També ho ha explicat Anna Ribera al Supermatí.
Aquesta tercera onada, però, començarà amb els hospitals plens, a diferència de la segona onada. Està entre el 85% i el 90% d’ocupació, per això ja han cancel·lat les intervencions programades que necessiten ingrès i porten dies redistribuïnt els llits.
Escolta l’entrevista sencera a Anna Ribera: