16.4 C
Pals
Dimecres, 6 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Neix la cooperativa Mar de Dones a Palamós, amb l’objectiu de lluitar contra la contaminació tot fent esport

Aquest projecte combina l'esport, la salut, el paladar i la lluita per la preservació del medi ambient

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Mar de Dones es va constituïr el gener del 2021, després de sis mesos de treball dels seus fundadors en el marc del progrma FEBSCAT impulsat pel Departament de Treball de la Generalitat, recolzat per l’Ajuntament, la UdG i liderat per l’Institud d’Estudis del Mediterrani (IESMED). Hem pogut parlar amb la Teresa, una de les seves fundadores, que ens n’ha explicat unes quantes coses.

La inspiració per impulsar aquest projecte, potencial del qual va ser quasi bé immediatament reconegut, però, ve de fa un parell d’anys enrere. Concretament, l’any 2019, a través de l’aplicació TwinApp, van començar a difondre i conscienciar sobre l’esport i la consciència ambiental. Gràcies a això el mateix any es va poder impulsar una campanya de recollida de residus al litoral de la Cost Brava, a Roses, Palamós i Sant Feliu.

Gràcies als Ajuntaments i les confraries de pescadors, van poder fer diverses sortides de recollides de residus, entre totes les quals van poder recollir fins a 10 tones de residus.

Aquest fet va marcar un punt d’inflexió. Des d’aleshores aquestes persones fundadores de la cooperativa Mar de Dones, van ser encara més conscients de la problemàtica dels plàstics i la contaminació. Aquesta problemàtica, que afecta a la salut de totes les persones, afecta també de retruc directament al sector pesquer, ja que la gran majoria de plàstics i residus que no van al seu lloc – fins i tot els que podem trobar pel carrer – acaben al mar.

D’aquí nasqueren algunes interrogants, com les de com podien ajudar a la ciutadania, com podien contribuïr de tal manera que l’ofici de pescador durés més anys. Així doncs, el projecte que acaben impulsant té dues vessants. La primera, la estrictament pedagògica o de conscienciació, a través d’activitats a les escoles i sortides de plogging (esport i recollida). La segona, la vessant del turisme i la gastronomia pesquera.

Un punt afegit a aquestes dues vessants és el de la transmissió oral. És a dir, la transmissió de tota la història i la tradició al darrere d’aquest sector. Aquesta tradició compta amb més de cinc generacions a les seves esquenes, i només pot ser pertinentment explicada i transmesa per aquelles persones que en formen part. A més a més, algunes de les principals protagonistes en són les dones, que han tingut un paper fonamental i un rol del tot actiu en aquesta història.

El projecte, per tant, aposta per donar també visibilitat a aquest rol actiu que han tingut les dones. D’aquí el seu nom: Mar de Dones. Així doncs, es busca la transmissió d’aquest patrimoni en el sentit estrictament cultural, però també en el sentit econòmic. El projecte, per tant, dota a les famílies de pescadors de nous rols que per una banda els faran més proactius en la lluita contra la contaminació del medi ambient i per l’altra els faran més visibles de cara a totes aquelles persones que no coneixen ni han conegut mai l’ofici.

A partir de les poques sortides que han pogut fer en aquest any, seguint tots els protocols i les mesures covid, han pogut detectar una creixent conscienciació sobre les problemàtiques del medi ambient en la ciutadania. Paradoxalment, però, arran de la pandèmia, han trobat nous elements que formen part d’aquesta problemàtica de contaminació com mascaretes, guants i encara més bosses.

Amb molta esperança en les generacions futures i en l’educació que s’està fent a les escoles, des de Mar de Dones són conscients, però, que ara és quan cal actuar. Ens trobem en temps d’inflexió, i és ara més que mai que cal conscienciar. Aquest és l’objectiu de la cooperativa: conscienciar i canviar perspectives.

Per concloure, l’afirmació de la Teresa que defineix aquest projecte amb les cinc esses: Singular, Solidari, Sostenible, Saludable i Saborós. Fent salut i donant peu als sentits i als sabors a través de l’esport i la gastronomia, es participa d’un projecte solidari amb el medi ambient i sostenible. Un projecte singular basat en un sector singular de la població palamosina, però dirigit a tots els públics i amb un objectiu definit i comú: la lluita contra la contaminació i la preservació del medi ambient.

 

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Torna aquest cap de setmana la 4a edició del Palamós Outdoor Sports Festival

La proposta, que forma part del programa de turisme actiu promogut pel Centre Trail Palamós Empordà-Costa Brava, busca oferir a la ciutadania l’oportunitat de provar esports a l'aire lliure en contacte amb els espais naturals de la vila.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -