El Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat, a través del seu conseller Pere Aragonès, ha mostrat les dades dels habitatges buits de l’any 2017. L’especificitat d’aquests és que els seus propietaris han de pagar l’impost sobre els habitatges buits, que grava l’incompliment de la funció social de la propietat de pisos o cases per estar desocupats permanentment. La llei estableix que afecta a les persones jurídiques que posseeixen habitatges buits sense causa justificada durant més de dos anys. A la comarca del Baix Empordà, n’hi ha 232 que tributen, d’un total de 11.207 d’arreu del territori català.
La xifra representa pràcticament un 2,1% de tots aquests habitatges buits de Catalunya. D’altra banda, cal dir que només afecta a set municipis dels trenta-sis del Baix Empordà. En concret, el que té un barem més elevat és Palafrugell, amb una xifra de 112. Seguidament, s’hi troba Sant Feliu de Guíxols (36) i, després, La Bisbal d’Empordà (31).
El següent municipi és Palamós (18), i les quantitats més petites les tenen Santa Cristina d’Aro (16), Torroella de Montgrí (13) i Castell-Platja d’Aro (6).
Al conjunt de Catalunya, hi ha 234 municipis amb habitatges no exempts. Aquestes localitats han estat definides com a àrees de demanda residencial “forta i acreditada”.
Sobre l’impost, convé destacar que té caràcter finalista. Els ingressos obtinguts van destinats al finançament dels plans d’habitatge que impulsen les administracions locals i també la Generalitat. La major part va destinada a aquests municipis. A més, merita cada 31 de desembre de l’exercici que pertoqui i la presentació i ingrés cal fer-lo entre l’1 i el 20 de març del curs següent.