8.7 C
Pals
Dimecres, 22 gener 2025
- Publicitat -

24 municipis del Baix Empordà aposten per les comunitats locals d’energia

Aquest foment de les comunitats locals d'energia per part de la Diputació de Girona va començar l'any 2020

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

La tendència de les administracions durant els últims anys ha estat el foment cap a l’obtenció d’energia de manera sostenible i comunitària. És a dir, la intenció és fomentar l’energia verda local. Un dels ens que treballa per fer accessible aquests serveis és la Diputació de Girona amb la creació de les comunitats locals d’energia. Al Baix Empordà hi ha 24 municipis que estan interessats en aquest tipus de producció d’energia.

Aquestes comunitats locals d’energia (o comunitats de consum compartit) que promou la Diputació són instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, que subministren energia elèctrica als edificis mateixos, a habitatges en situació de pobresa energètica i a tots els que vulguin formar part de la comunitat que visquin a menys de dos quilòmetres de l’edifici que proporciona l’energia.

Els serveis de la Diputació

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Amat, explica que per afavorir aquesta transició cap a les energies més verdes, la Diputació de Girona té dues línies d’actuació. La primera és el Pla de serveis, que és un catàleg de serveis que la Diputació contracta via licitació i que donen suport, entre d’altres, a projectes com les comunitats locals d’energia.

D’altra banda, existeix el Pla d’acció que és un programa de subvencions que serveixen per crear comunitats de consum compartit a diversos municipis de la Diputació de Girona. A més, els Fons Next generation donen ajudes a poblacions de menys de 5.000 habitants que volen implementar aquestes comunitats d’autoconsum compartit.

Un altre servei que destaca Lluís Amat, i que ofereixen des de la Diputació, és l’Oficina d’Atenció Energètica, que té una seu al Baix Empordà. En aquesta oficina es dona una atenció més directa als ajuntaments i persones que volen instal·lar i apostar per les energies renovables.

L’aposta per les energies renovables

“Nosaltres ens devem als ajuntaments”, afirma rotund Lluís Amat, per això explica que han de col·laborar amb aquests ens per frenar el canvi climàtic. El diputat de Medi Ambient reconeix que és necessari que les administracions apostin per energies més verdes i que s’adaptin a les noves condicions d’emergència climàtica.

La idea d’aquestes comunitats locals d’energia, relata Lluís Amat, és aprofitar l’energia del sol i donar oportunitats a tothom, independentment del seu nivell econòmic. L’ajuntament instal·la les plaques solars dalt d’un sostre municipal i, a part de l’energia que es dedica a l’edifici municipal, l’energia es reparteix entre els veïns que formen part de la comunitat local d’energia. Lluís Amat compara el funcionament d’aquestes comunitats amb la taxa de les terrasses dels bars.

El benefici d’aquestes comunitats locals d’energia, a part d’afavorir la transició cap a energies més sostenibles, és l’estalvi econòmic que proporciona als usuaris.

24 municipis interessats al Baix Empordà

Aquest foment de les comunitats locals d’energia per part de la Diputació de Girona va començar l’any 2020 i Lluís Amat comptabilitza 91 comunitats locals d’energia impulsades a la Diputació de Girona. Aquestes comunitats es troben en diverses fases de desenvolupament. Al Baix Empordà, en comptabilitza 24.

Segons la fase, hi ha comunitats locals d’energia actives, pendents d’activació, en fase d’execució (que tenen la subvenció adjudicada) i planificada (poblacions interessades a crear una comunitat local d’energia). Lluís Amat valora molt positivament les xifres a la provincia de Girona i, també, al Baix Empordà.

A Rupià la comunitat local d’energia ja funciona i comparteixen l’energia amb altres equipaments, tot i que falta compartir-la amb els veïns. Aquesta gestió s’està allargant per problemes burocràtics amb la companyia d’energia. A La Pera estan pendents d’activació, i a Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta ja tenen l’ajut i estan a punt de licitar i executar les obres. Forallac i Cruïlles han demanat l’ajuda per implementar la comunitat local d’energia.

En el cas de Sant Feliu de Guíxols, ja tenen plaques solars instal·lades, però encara els han d’autoritzar la creació de la comunitat local d’energia i han de demanar l’ajuda. A Begur tenen una memòria feta, però no han demanat l’ajuda. Calonge i Sant Antoni, Corçà, Garrigoles, Gualta, La Tallada, Mont-ras, Palafrugell, Palau-sator, Regencós, Torrent i Verges van demanar el pla de serveis i estan pendents de la contractació. Finalment, Palamós, Albons, Ultramort i la Bisbal d’Empordà encara han de rebre el Pla de serveis.

En les poblacions on la comunitat local d’energia està implementada, les valoracions són molt bones. A més, Lluís Amat reconeix que molts veïns demanen augmentar la quantitat d’energia contractada perquè els agraden els beneficis que ofereix el servei.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Mons superposats

La mort de David Lynch ens deixa orfes d’una de les veus més transformadores del nostre temps. La seva...

Altres notícies