Les pluges sobtades a la comarca cada cop són més presents i els efectes de la dana a València i Castella la Manxa ens han mostrat els efectes que poden tenir les riuades en es nuclis de població. Per mirar d’evitar els efectes d’aquest tipus de fenòmens meteorològics a Catalunya existeixen els Plans d’Actuació Municipal per risc d’inundació (INUNCAT). Després de l’episodi de la dana, el Govern ha obert la porta aquest dimarts a revisar les activitats que es desenvolupen en aquestes zones i ha anunciat 20 MEUR per garantir que tots els municipis de Catalunya tinguin un pla de Protecció Civil homologat en dos anys, que inclogui el risc d’inundacions i tots els altres.
Concretament, al Baix Empordà hi ha 34 municipis que han de tenir actualitzats aquests plans de protecció civil per risc d’inundació i dues de les poblacions no necessiten tenir aquest tipus de plans (Vall-llobrega i Rupià). Però només n’hi ha nou que compten amb el pla d’actuació municipal per risc d’inundació homologat, segons dades del mapa de protecció civil. Aquests municipis són Albons, Bellcaire d’Empordà, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Mont-ras, Palafrugell, Santa Cristina d’Aro, La Tallada d’Empordà, Ullà i Verges.
Cal destacar que entre els municipis que tenen pendent la revisió d’aquests plans de protecció civil davant les possibles inundacions n’hi ha que es troben en risc molt alt de patir-ne. Alguns d’ells són Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, Calonge i Sant Antoni, La Bisbal d’Empordà, Palamós, Pals, Sant Feliu de Guíxols o Torroella de Montgrí, entre altres.
Aquest tipus de plans permeten salvar vides i, alhora, reduir les pèrdues materials al territori. Un cop s’han aprovat aquests plans, protecció civil els ha de revisar cada quatre anys. Alguns dels efectes de les pluges sobtades i localment intenses són les inundacions dels nuclis de població. El darrer cop que vam tenir un episodi intens d’aquets tipus de pluges va ser el passat mes de setembre quan diversos carrers de Platja d’Aro van quedar negats d’aigua.