Aquesta setmana s’ha celebrat la reunió anual de l’Associació Autònoma d’Empresaris de la Fusta de les Comarques Gironines. Els seus integrants han posat el focus d’atenció en la crisi de subministraments i la manca de relleu professional.
Malgrat que l’Associació augurava un 2022 en forma de recuperació econòmica, la guerra d’Ucraïna està deixant una empremta molt important pel sector. Coincideixen, però, que l’efecte directe és limitat. Rússia i Ucraïna suposen un 1% de les exportacions catalanes. No obstant, indirectament té uns efectes molt rellevants per a les empreses que es tradueixen en un increment dels costos energètics i de certes matèries primeres.
La limitació de la capacitat productiva, els oligopolis i les pujades dels costos energètics estan dificultant molt l’aprovisionament i l’arribada de productes, fet que reforça encara més la necessitat de diversificar i no dependre únicament de zones concretes.
D’altra banda, la crisi provocada per la pandèmia encara s’arrossega, i està essent un factor determinant pel gremi, ja que segons expliquen els seus integrants, es troben amb un excés de demanda i una capacitat d’oferta limitada que ha canviat la manera de treballar i relacionar-se. Al mateix temps, un tema de debat recurrent és la manca de relleu professional en aquest ofici: cada any són més les fusteries que es veuen obligades a tancar tot i tenir molta feina.
La trobada d’aquest any ha comptat amb la ponència de la Sra. Cristina Serradell, directora de la Unitat de Comerç Internacional d’ACCIÓ.