Tenim 280 caràcters per discutir sobre la memòria històrica, volem fer servir 280 caràcters per resoldre conflictes democràtics com la presència de l’extrema dreta a la nostra societat. Volem resultats, però això si, amb 280 caràcters.
Hem passat el debat públic de l’àgora, al parlament. Del parlament a la televisió, i d’aquesta a twitter. Els debats troncals de la societat contemporània es porten a una plataforma que aguditza els extrems, i que a més, està programada per reproduir i mostrar aquells temes que més repercussió tenen, és a dir el trending topic.
I perquè avui aquesta reflexió? Doncs simplement per compartir amb l’audiència d’aquesta casa la reflexió sobre el rebombori construït al voltant de les paraules de la candidata de la Cup, Basha Change, sobre la necessitat de reconsiderar una part de la memòria històrica del nostre país. En altres paraules la necessitat de no banalitzar una època de colonialisme i l’esclavatge.
Com deia, volem tancar un debat, un debat important, amb 280 caràcters, cosa que fa que, al final, només prenguem posicions, sense capacitat de reflexió crítica. Un debat des de l’emotivitat. Un debat que acabar recolzant-se en reduccionismes i solucions màgiques. I senyores i senyors, davant de debats d’aquestes característiques, el que si que està més que comprovat, és que l’extrema dreta és la que surt més beneficiada. Vull recalcar que he agafat aquest tema com a exemple, un exemple que en altres contextos, i sobre temàtiques diferenciades, ens porten a debats mancats de reflexió crítica, i amb una alta càrrega d’emotivitat i grans solucions màgiques.
I bé, i vaig tancant, perquè m’agradaria aprofundir en alguns dels arguments citats, però ja porto 275 paraules, i 1727 caràcters, i això ja és més que un fil de twitter.