Aquest any, el tradicional Concurs de Pessebres de Palafrugell celebra la seva 40a edició. S’hi poden presentar al concurs tots els palafrugellencs i palafrugellenques que vulguin, ja sigui individualment o en grup o a través d’una entitat. Els pessebres es classificaran en tres categories: de caire artístic, monumental o popular, segons els materials emprats en la seva elaboració i l’aparença que es doni a les composicions.
Les inscripcions es poden fer a l’àrea de Cultura presencialment, per telèfon al 972 611 172 o per correu electrònic , fins el divendres 20 de desembre a la una del migdia. Els tres primers classificats de cada modalitat seran premiats amb un lot de llibres, i tots els inscrits rebran un diploma acreditatiu de la seva participació. Els premis es lliuraran en un acte institucional el dia 10 de gener a les set de la tarda al Teatre Municipal.
Els pessebres poden estar muntats en domicilis particulars o en locals comercials o d’ús públic, i no hi ha limitació pel que fa a les mides. Un jurat format per diferents persones de l’àmbit de la cultura i coneixedors experts de les tradicions nadalenques visitarà tots el pessebres concursants per tal d’emetre el veredicte final.
Pessebres exposats a Palafrugell
Palafrugell és una vila amb una llarga tradició pessebrística. Mostra d’això són els 11 pessebres oberts al públic, alguns dels quals participen en el concurs. Així doncs trobem pessebres exposats a l’Església de Sant Pere de Calella, a l’escola Torres Jonama, a l’Espai Social del Consell de la Gent Gran o al Centre Comercial Cel Obert, entre d’altres.
D’entre aquests, en destaquen els Pessebres instal·lats al vestíbul del Teatre Municipal de Palafrugell i al Museu del Suro. Tots dos són creacions de Lluís Brias, guanyador en anteriors edicions del concurs i que l’any passat ja va exposar una de les seves obres pessebrístiques al Tabarín. En el cas del Teatre, la representació està ambientada en la Capella de St. Ramon i el mas d’en Fina d’Ermedàs. I al Museu del Suro s’hi podrà veure una retrospectiva dels pessebres que Lluís Brias ha fet en la seva trajectòria. Es tracta de reproduccions d’edificis i d’espais de Palafrugell, com la plaça Can Mario o Can Bech, que exposats junts proporcionen un pessebre de grans dimensions. En aquest cas, el pessebre s’elaborarà amb l’ajuda de l’Associació Pessebrística del Baix Empordà, que cada any col·labora en el muntatge del Pessebre del Museu.
Consultar aquí el llistat de Pessebres que es poden visitar.
Bases del Concurs de Pessebres.