10.4 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Elena Gadel, Barca de Mitjana, els Pescadors de l’Escala i Port Bo conformen el cartell de la 56a Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell

Entre les vint interpretacions que es faran durant la Cantada cal destacar les quatre que va compondre el recordat autor Càstor Pérez: "Vestida de nit", "Temps perdut", "La Habana se llama Elena" i "El mariner feliç"

Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

El proper 1 de juliol, Calella de Palafrugell celebrarà la 56a Cantada d’Havaneres amb la participació de tres grups amb una llarga trajectòria en el món de l’havanera com són la Barca de Mitjana (Premià de Mar), Els Pescadors de l’Escala (l’Escala) i Port Bo (Calella de Palafrugell). Com a gran novetat i buscant noves aportacions que enriqueixin aquest cant popular, la cantant i actriu Elena Gadel interpretarà, com la resta de grups, cinc cançons amb un estil molt personal.

Entre les vint interpretacions que es faran durant la Cantada cal destacar les quatre que va compondre el recordat autor Càstor Pérez: “Vestida de nit”, “Temps perdut”, “La Habana se llama Elena” i “El mariner feliç”. Els tres grups i Elena Gadel, interpretaran una cançó de Càstor Pérez, tal com explica el director artístic de la Cantada d’Havaneres, Francesc Sánchez-Carcassés.

Tots, conjuntament i com és tradició, completaran la cantada amb les dues havaneres més populars en castellà i català, “La bella Lola” i “El meu avi”. L’alcalde de Palafrugell, Joan Vigas, ha agraït la col·laboració de la Diputació de Girona, La Caixa i la IPEP. També ha destacat el canvi que ha pres la direcció artística de la Cantada amb el coneixement de Francesc Sánchez-Carcassés.

El vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira ha destacat la importància d’un acte com la Cantada d’Havaneres per un municipi com és Palafrugell. Recorda que aquesta proposta cultural consolidada ajuda a generar activitat econòmica a la zona.

L’equilibri entre la tradició i les veus femenines

Enguany, s’han escollit tres grups que tenen una llarga trajectòria i estan consolidats en el món de l’havanera d’arreu de Catalunya: Barca de Mitjana, Els Pescadors de l’Escala i Port Bo. El primer d’ells és Barca de Mitjana, nascut a Premià de Mar l’any 1994. Francesc Sánchez-Carcassés destaca que el seu repertori és molt “antillà”.

De Els Pescadors de l’Escala, el director artístic de la Cantada, n’ha destacat el seu origen. El nom dels Pescadors de l’Escala no va aparèixer originàriament per designar un grup constituït, sinó que era la denominació genèrica i en minúscula –els pescadors de l’Escala- dels cantaires escalencs que durant les dècades dels 40 i 50 els dies que bufaven vents del nord, redossaven les teranyines al port de l’Estartit i les tripulacions a la taverna de “ Cal Moreno”. Els actuals membres del grup, que no formen part del grup original, han cuidat l’estil i s’han basat en el mestratge d’aquests antics pescadors.

El grup Port Bo neix l’any 1966 a Calella de Palafrugell amb motiu de la presentació del llibre: “Calella de Palafrugell i les havaneres”. El trio inicial, format per Josep Xicoira, Carles Mir i Ernest Morató, sovint era acompanyat al piano pel mestre Frederic Sirés autor de la popular l’havanera “La gavina”. El grup, juntament amb altres amants del gènere, és l’impulsor de la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell, havent participat en totes les seves edicions. L’any 2022, Lluís Bofill (segona veu i guitarra) i Xavi Jonama (veu baixa) prenen el relleu a l’Irineu “Mineu” Ferrer i Carles Casanovas (que continua només a la direcció musical) i que juntament amb Pep Nadal seguiran la proposta del grup de continuar amb aquest cant popular que ha esdevingut tradicional, portant als escenaris aquelles tonades que inicialment es cantaven a la taverna ara acompanyades de noves cançons que continuen amb la manera de fer dels nostres avantpassats.

Francesc Sánchez-Carcassés explica que ja fa uns anys que han anat incorporant veus femenines a la Cantada d’Havaneres de Calella. I una de les artistes que volia trepitjar l’escenari era l’Elena Gadel. Amb aquesta incorporació i el treball dels tres grups anteriors, la intenció de la Cantada és combinar tradició amb novetats.

Denominació d’origen, havaneres d’anada i tornada

Enguany, com a preàmbul de la tradicional Cantada d’Havaneres, l’Institut de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Palafrugell, l’Associació de Veïns i Amics de Calella i la Fundació Ernest Morató, de manera conjunta organitzaran, el divendres 30 de juny, a l’església de Calella, una vetllada dedicada a l’havanera lírica amb el títol de Denominació d’origen, havaneres d’anada i tornada. Ho explica Francesc Sánchez-Carcassés.

Amb el recital Denominació d’origen, havaneres d’anada i tornada, la soprano palafrugellenca Indira Ferrer, el director del grup Port Bo i guitarra rítmica, Carles Casanovas, i el guitarra solista i arranjador xilè, Mauri Campos, convidaran els espectadors a fer un viatge musical per Cuba, Mèxic, Xile, Espanya i Catalunya a través de l’havanera lírica.

Anna Grimal creadora del cartell d’enguany

En aquesta ocasió el cartell ha estat una creació de la il·lustradora Anna Grimal, que ha fixat la mirada sobre la tradició d’un esdeveniment que sempre serveix com a tret de sortida de la temporada turística a la Costa Brava. La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell està organitzada per l’Institut de Promoció Econòmica i compta amb el suport de la Diputació de Girona.

Les entrades es podran adquirir a partir d’aquest dimecres 24 a partir de les 10 h del matí. Es posaran a la venda unes 1.000 localitats per poder assistir a la Cantada d’Havaneres d’enguany. Cal recordar que en l’edició passada de la Cantada les entrades es van esgotar 20 minuts després de sortir a la venda.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Concert de Nadal a Palafrugell amb la Coral Mestre Sirés

Aquest 22 de desembre, a les cinc de la tarda, la Coral Mestre Sirés oferirà el seu tradicional Concert de Nadal.

Altres notícies