La cantant Lídia Pujol serà guardonada amb el V Premi Espai Ter de Música en reconeixement a la seva trajectòria musical i artística, però també al seu compromís social. Amb el premi, l’Auditori Teatre Espai Ter acull i apadrina un projecte musical de creació escollit per una comissió integrada per experts en música. El suport es concreta en la cessió d’espais de residència, en l’enregistrament i edició del treball, en l’estrena i presentació del projecte discogràfic a l’Espai Ter i en el suport a la seva gira.
L’Espai Ter apadrina el nou projecte de creació musical de Lídia Pujol que porta per títol Babel i que commemora vint anys de trajectòria musical de l’artista catalana. És un recorregut de dues dècades de música, paraula, poesia, compromís social, pensament crític i espiritualitat. Babel (bl bl) –que etimològicament vol dir balbuceig, confusió a l’hora d’expressar quelcom-, és la banda sonora d’una recerca i trobada de sentit en la humilitat de no saber i, sobretot, una acció de gràcies per formar part de la vida, la veritat i la bellesa. El disc es publicarà a principis del 2024 i la gira s’inaugurarà el 3 de febrer a l’Espai Ter.
Amb aquest reconeixement, l’Espai Ter vol visibilitzar el camí artístic d’una cantant compromesa, que posa èmfasi en el discerniment a través de la cultura capaç de crear una societat de futur basada en la qualitat humana que reconeix que forma part de la vida.
Lídia Pujol
Cada disc i espectacle de l’artista ha estat un procés de compostatge personal. En el seu primer disc en solitari, Iaie (2003), profunditza en la recerca de l’emoció amb la veu més enllà del límit de la paraula a través del vincle entre imatge i música. En Els amants de Lilith (2007) fa una selecció de peces tradicionals catalanes que parlen de l’abús de poder. Mariam Matrem (2014) i Iter Luminis, un camí orientat (2017) volen deixar constància de tot el camí musical, artístic i experiencial dels anys (2010-2017) representat per tres espectacles –La Cerimònia de la Llum, Camí d’Identitat i Treballs i Plaers d’Amor– on es reflexiona sobre el naixement de la vida corporal i el de la consciència.
D’altra banda, en Panikkar, poeta i fangador (2019), s’incorpora la mística dels Vedes i ens convida a la transcendència de la dualitat constitutiva. En Conversando con Cecilia (2021) ens invita a silenciar els intermediaris –mediàtics, culturals, polítics, familiars o religiosos– per a preguntar-nos qui som, què pensem i quin és el nostre desig més profund.
Finalment, Babel és un recull temes cabdals de la trajectòria de Lídia Pujol i presenta noves peces inèdites que assenyalen el desig de ser pont cap a un futur ple d’esperança en la vida. El disc compta amb missatges de tradició popular i d’autors com Emily Bronte, Palau i Fabra, Prevert, Maria Mercè Marçal i Sergi Belbel; composicions d‘Òscar Roig, Dani Espasa, Enric Gispert i de la mateixa Lídia Pujol, entre d’altres; els arranjaments, la direcció i la producció musical del Dani Espasa i el Pau Figueres. Babel és un projecte en dos actes. Aquest disc forma part de la primera etapa i engloba allò que Lídia Pujol ha compostat durant aquests vint anys de carrera en solitari.
El Premi Espai Ter de música
L’Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí va crear, l’any 2018, el Premi Espai Ter de música amb l’objectiu de donar suport als projectes de creació musicoprofessional en l’àmbit dels Països Catalans. L’Espai Ter és un equipament municipal de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí que té entre els seus objectius posicionar-se com un espai de suport dels processos creatius. Una de les accions i que s’inscriuen en el Pla Director actual (2020-2025) és la de contactar amb els creadors del territori per poder donar sortida als projectes artístics d’interès que poden tenir una trajectòria als Països Catalans i contribuir a la seva internacionalització.
En la seva primera edició de 2018, el premi es va concedir al treball Inesperat del grup vocal In Crescendo. L’any 2019, es va reconèixer al conjunt instrumental Spanish Brass pel seu projecte Mira si hem corregut terres. Després d’haver deixat sense convocar el III Premi l’any 2020 per la pandèmia, l’Espai Ter va atorgar el guardó a Jaume Pla, Mazoni, el 2021 per donar suport al seu projecte musical Ludwig. I, l’any passat, el guardonat va ser pel pianista, compositor, arranjador i director musical, Manel Camp, al seu treball Carst.
La creació d’aquest guardó ha significat també la posada en marxa d’una nova col·lecció discogràfica al territori català: els Premis Espai Ter de música que edita anualment el treball guardonat. A partir d’aquest any, el premi serà biennal amb la voluntat de disposar més temps perquè els guardonats puguin preparar i difondre els seus treballs.