Els sis ajuntaments del Baix Empordà que amenaçaven en anar al jutjat, han arribat a un acord amb la Generalitat, segons ha avançat el Diari de Girona. Els consistoris afectats deien sentir-se «indefensos» davant del nou Pla Director Urbanístic (PDU) de la Costa Brava. La Generalitat ha acceptat realitzar algunes modificacions en el Pla que es va aprovar definitivament el gener de 2021.
Castell-Platja d’Aro, Calonge i Sant Antoni, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell i Pals amenaçaven en presentar un recurs contenciós-administratiu davant el seu malestar amb la nova normativa. A l’abril, els alcaldes d’aquests sis municipis van denunciar que alguns aspectes «subjectius» del Pla Director els creaven «inseguretat jurídica».
Per això, van demanar modificacions en alguns aspectes referents a la integració paisatgística a la Generalitat. Els representants municipals creien que faltava d’un «criteri clar» de la norma en matèria paisatgística, ja que el dubte a l’hora d’atorgar una llicència d’obres els exposava a denúncies posteriors.
Al mes de maig, la Generalitat va acceptar estudiar i polir aquelles parts del redactat que poguessin generar confusió als ajuntaments, que en tot moment van deixar clar que no estaven en contra del Pla. Poc després de l’acord polític, els tècnics de les dues administracions es van encarregar de perfilar els treballs de redacció. Actualment, qui té les competències és el departament de la Vicepresidència, dirigit per Jordi Puigneró.
El nou Pla Director
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va fer públic les modificacions introduïdes per solucionar els aspectes dubtosos dels ajuntaments. El Govern català ha especificat les qüestions dels sòls ordenats, de les edificacions amb ús residencial unifamiliar o bifamiliar i ha definit conceptes com el d’«edificació aïllada», «planta baixa» o «soterrani», entre altres especificacions de caràcter tècnic.
Aquest nou Pla Director de la Costa Brava evitarà la construcció d’aproximadament 15.000 habitatges a la Costa Brava, tot i que se’n segueixen mantenint uns 15.000 més. A partir d’ara, la Generalitat iniciarà també la revisió de la resta del litoral de Catalunya.