Un estudi de tapament portat a terme al laboratori Cork Center de la Fundació Institut Català del Suro ha constatat que el 96% dels 100 millors vins qualitat-preu de la Guia Peñín 2023 porten tap de suro. La resta porta rosca (2%), tap sintètic (1%) i tap de vidre (1%). Les conclusions de l’estudi són que el tap de suro és el tapament escollit pels vins de major qualitat, el tap natural és el més apreciat per cellers i consumidors en vins tranquils. Per tant, el tap de suro natural genera un valor econòmic major i eleva la disposició de compra de les persones consumidores.
D’entre els 100 vins referenciats a la guia, un 63% són vins tranquils, el 34% vins dolços, olorosos i generosos i un 3% són vins escumosos. Dins dels vins tranquils el 98% porta suro, i d’aquests el 77% és tap natural. Destaca el fet que d’entre els vins dolços, olorosos i generosos, el 91% porta tap de suro.
Les dades s’han presentat aquest dimecres 29 de novembre en un acte al Palau Robert de Barcelona que ha comptat amb la presència del secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol. Com també amb la del president de la fundació Institut Català del Suro, Joan J. Puig, i el director de la fundació, Albert Hereu. La presentació ha acabat amb un tast dirigit per Toni Albiol, millor sommelier de Catalunya 2023, que fet valdre l’art de destapar una ampolla tapada amb suro.
El suro natural, sinònim de qualitat
El preu mitjà de les ampolles de vi referenciades al llistat dels 100 millors vins qualitat-preu de la Guia Peñín 2023 és de 13,4€, mentre que les que porten només tap natural tenen un preu mitjà de 14,9€.
En vi tranquil, el preu mitjà de les ampolles és de 13,8€ i de 14,7€ si ens fixem només en les que porten tap natural. 12’8€ és la mitjana del preu de les ampolles tapades amb la resta de taps. Per tant, el valor de les ampolles tapades amb tap natural és quasi 2€ superior (15% més).
Joan J. Puig, president de la Fundació Institut Català del Suro, considera que “aquest estudi posa valorà el pes real del tap de suro al mercat i demostra que els cellers que produeixen aquests vins de referència confien en el suro per a tapar i ajudar a evolucionar els seus productes”.
La Fundació Institut Català del Suro
L’Institut Català del Suro (ICSuro) és una fundació privada sense ànim de lucre i de caràcter científic que té com a missió la valorització del sector surer. Gaudeix de tres línies d’actuació principals: investigació i recerca sobre el tap de suro i altres aplicacions, controls de qualitat dels taps per mitjà del Cork Center Laboratory i comunicació per la difusió i promoció de la conservació, i l’aprofitament responsable de les suredes.
L’Institut Català del Suro es va constituir l’any 1991 com a consorci publicoprivat i, des del 2019, és una fundació privada que treballa per esdevenir una entitat referent a nivell mundial en la investigació del suro