14.2 C
Pals
Dijous, 14 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

A l’Empordà tenim singularitats, som plurals, i per tant, som únics

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
A l'Empordà tenim singularitats, som plurals, i per tant, som únics
Loading
/

Aquesta emissora, Ràdio Capital, va venir fa uns dies a Sant Feliu de Guíxols a gravar un programa sobre quin ha de ser el paper de la cultura en el desenvolupament econòmic de l’Empordà. Vaig ser testimoni del muntatge i també de la gravació. Com que crec que encara no s’ha emès, no faré spoiler del que es va dir allà, però sí que en recomano que estigueu ben atents quan s’emeti, i us en recomano una escolta i un visionat atent. Dic visionat perquè també es va gravar en vídeo.

Entre els convidats hi havia els responsables del Festival de la Porta Ferrada, la responsable de l’Espai Carmen Thyssen, junt amb la fins fa poc directora de la Fundació Pla, una doctora de la Universitat experta en turisme i cultura, una altra del món de les biblioteques… Molt complet. El programa es tancava amb una entrevista política, en aquest cas amb l’alcalde de la ciutat.

Totes les persones que hi havia convidades, absolutament totes, començant pel director del programa i acabant amb la resta, coneixen el món de la cultura perfectament bé. En dono fe. I, quan ho sentiu, veureu que de propostes i idees en van sortir moltes. I veureu que quan s’ajunten els talents i es comença a pensar en el benestar comú de la ciutadania, també som imparables.

Repeteixo que no faré spoiler, però sí que avanço una idea clau: el Baix Empordà farà bé d’apostar per tota la comarca com a unitat, essent també evidents les diferències, les distàncies i les singularitats. Tenim singularitats, som plurals, però som únics.

Quan tots els sectors econòmics, socials, productius, culturals, educatius, faran bé de creure’s que la comarca és rica i plena en qüestió de cultura, permeti’m el joc de paraules. Ens falta, d’alguna manera, acabar de perfeccionar aquella salsa que uneixi els ingredients singulars en un tot col·lectiu. No vull semblar un marcià quan dic això i hi posaré un exemple: una persona de l’Estartit ha de sentir, en certa manera com a propi, el Festival de la Porta Ferrada, ja que és un festival que també és Empordà. O un habitant de Sant Feliu de Guíxols també s’ha de sentir seva una celebració a la Bisbal, una exposició de papers de Josep Pla a Palafrugell. Són alguns exemples per fer-me explicar millor.

I ja seria fantàstic si els negocis de la comarca acabessin fent també d’altaveus de la difusió de la comarca i els seus atractius. Dit en empordanès, per exemple, que un restaurant de Vall-llobrega o de Llofriu pugui suggerir a la clientela, amb tota naturalitat, que després de dinarpot anar a fer una ruta pel Baix Ter, qualsevol camí de ronda, o museu de la comarca, o acabar escoltant Antònia Font a Sant Feliu. Són exemples, però ja m’enteneu per on vaig.

Alguns ja ho fan, i també per sort, cada cop hi ha més empreses, persones, grups i serveis que fan seva l’Empordaneïtat. Ràdio Capital n’és un exemple.

Feu-me cas. Quan surti aquest producte, destineu un temps a escoltar una cosa bona.

I parlant de coses bones, només em resta dir-vos que passeu un bon Nadal. I ja que esmentava abans que havíem de fer recomanacions, us en faig una. Us espero el dia 1 de gener (o alguns ho fan un altre dia), amb banyador, a qualsevol dels llocs de la comarca on es fa el primer bany de l’any.

En el meu cas, jo seré a Sant Feliu i estaré molt content de saludar-vos.

Bones Festes!

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios