El Departament d’Acció Climàtica fa actuacions estratègiques al massís de les Gavarres en previsió de la “pitjor campanya d’incendis” que es preveu, produïda pel canvi climàtic i la sequera que pateix Catalunya. L’objectiu és treure massa forestal que actua com a combustible en zones específiques i així facilitar la feina als Bombers en cas d’incendi. En concret, es preveu treballar en un 10% de les prop de 40.000 hectàrees del massís i així protegir el 90% restant. A més el Departament posa a disposició subvencions per a propietaris forestals perquè treballin els seus boscos i els netegin. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, assenyala que es tracta d’una les actuacions més importants que s’han fet.
Reduir el sotabosc i la massa forestal en punts concrets de les Gavarres. Aquest és l’objectiu del Govern per tal de fer més fàcil la feina als Bombers, en cas d’incendi forestal. El problema és que aquest massís gironí té una “continuïtat de combustible” molt gran. Això vol dir que el sotabosc és prou frondós com per connectar amb les copes arbres. A través de diverses actuacions “específiques” es vol reduir la massa forestal davant del que des del Govern qualifiquen com la “pitjor campanya forestal si no plou”.
El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha ressaltat que aquestes actuacions no serveixen per evitar els incendis forestals, sinó per facilitar-ne l’extinció. “Sempre ho diem i aquesta és una bona prova que els focs s’apaguen a l’hivern”, assenyala.
A banda, Mascort ha explicat que dels 80 milions d’euros que s’han destinat a aquesta tasca -que durarà quatre anys- 20 aniran a parar a subvencions als propietaris perquè puguin treballar els seus boscos i netejar-los. Mascort ha destacat que abans els propietaris no podien fer front a les despeses que suposa, malgrat “són els primers interessats en preservar els seus boscos”.
El conseller ha destacat que el primer any que es van oferir subvencions no hi va haver una alta demanda, però en canvi, a partir del segon es va disparar i donen per fet que aquest i el que ve serà igual.
A més, Mascort ha remarcat la voluntat del Govern de “posar en valor la fusta i altres materials”. “És veritat que el rendiment d’aquesta activitat no era gaire important i ara ho estem revertint. No és que no ho vulguin fer sinó que és- molt costós i per això hem fet aquestes actuacions”, ha concretat el conseller.
Arbres més vigorosos
Una de les conseqüències de la neteja del sotabosc i la tala d’algun arbre és que la resta poden aprofitar tota l’aigua que pugui caure. L’objectiu és tenir-los “més sans” en cas que hi pugui haver un incendi forestal al massís de les Gavarres.
“A més, el que també fem és canviar el comportament de foc en cas que ens arribi un gran incendi forestal. D’aquesta manera els mitjans d’extinció tinguin opcions de treballar i fer les seves maniobres necessàries per poder frenar l’incendi”, ha remarcat el cap d’ajudes a la propietat forestal, Àlex Muñoz.
Un massís amb un perill d’incendi molt alt
Les actuacions que s’estan duent a terme a tocar del Puig d’Arques tenen un pressupost de 171.000 euros i es dediquen a treure massa forestal -principalment sotabosc-. I és que el perill d’incendi en aquesta zona és “molt alt” per l’estructura forestal tan contínua que té. A més, la densitat de població i d’infraestructures de la zona perimetral.
El despoblament i l’abandonament progressiu de les activitats primàries a l’interior del massís, sobretot a partir de la meitat del segle XX, ha comportat la desaparició d’espais oberts i l’acumulació de combustible especialment a l’estrat arbustiu. Paral·lelament, els nous usos lligats al lleure han fet augmentar espectacularment la freqüentació del massís. Les condicions, doncs, són favorables al desenvolupament de grans incendis forestals.