17.4 C
Pals
Dissabte, 23 novembre 2024
- Publicitat -spot_img

Acció Climàtica crea el carnet de pelador professional de suro per evitar l’intrusisme i garantir el relleu generacional

Acció Climàtica ha creat el carnet de pelador professional de suro per evitar l’intrusisme laboral i assegurar el relleu generacional. Els primers deu alumnes acabaran el curs a Cassà de la Selva aquesta setmana. L'objectiu és augmentar la producció de suro català al 75% el 2030. La iniciativa busca donar valor afegit i incentivar els joves a interessar-se per aquesta professió.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Acció Climàtica ha posat en marxa el carnet de pelador professional de suro amb l’objectiu d’evitar l’intrusisme laboral i professionalitzar el sector. Aquesta iniciativa també pretén garantir el relleu generacional i incentivar els joves a interessar-se per aquesta professió. Els primers deu alumnes acabaran el curs aquesta setmana a Cassà de la Selva (Gironès).

El director de l’Institut Català del Suro, Joan Puig, ha destacat que el carnet servirà per “professionalitzar el sector” i donar “valor afegit” a la feina de pelador de suro. Segons Puig, la demanda per fer taps a Catalunya és alta, i l’objectiu és incrementar la producció de suro català fins al 75% de cara al 2030. Actualment, la demanda de la indústria catalana és d’unes 9.500 tones anuals.

Puig ha reconegut que el percentatge de taps de qualitat que es fan a Catalunya és encara petit en comparació amb altres zones de l’Estat, tot i que els arbres de les suredes catalanes tenen millors característiques gràcies al clima. La gestió de la sureda catalana vol arribar a un 75% de la superfície total per l’any 2030.

La superfície total de suredes a Catalunya és de 124.000 hectàrees, però la baixa productivitat i els danys durant la pela, sovint causats per la falta de professionalització, redueixen la productivitat econòmica de l’activitat forestal. El projecte SUROCAT, que finalitza aquesta setmana, està finançat pel Departament d’Acció Climàtica i liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal (CTFC), amb la participació de diverses entitats forestals i acadèmiques.

La directora general de Boscos, Anna Sanitjas, ha subratllat la importància d’extreure el suro correctament per no danyar els arbres. Gerard Estragués, formador del curs, ha explicat que ferir l’arbre pot impedir que es pugui pelar durant els següents 50 anys. Estragués ha destacat la rellevància del carnet per reconèixer la professió i atraure joves.

La sequera també ha estat un problema per a les suredes, dificultant l’extracció de l’escorça. Durant el mes de maig, quan l’arbre fa el canvi de fulla, la falta de saba a causa de la calor complica la pela del suro.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

La DO Empordà distingeix l’enòleg Simó Serra i els col·lectius La Cuina del Vent i Cuina de l’Empordanet

Des del 2015, els premis Lledoner d’Or i Bacus Emporità reconeixen figures clau en el sector vinícola i gastronòmic.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -