8 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Acció Climàtica demana a l’Estat que equipari els criteris econòmics i d’impacte en la subhasta d’eòlica marina

El Departament ha presentat al·legacions a la proposta de Reial Decret que regula la proudcció d'energia elèctrica en instal·lacions al mar

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

El Departament d’Acció Climàtica reclama a l’Estat que rectifiqui i no doni prioritat als criteris econòmics en les subhastes dels parcs eòlics marins. Així, Acció Climàtica, i de manera conjunta amb els municipis implicats en l’aomenada zona LeBa 1 del Plan de Ordenación de Espacios Marítimos (POEM), han presentat un paquet d’al·legacions contra la proposta de Reial decret que regula les condicions d’adjudicació d’aquests espais per a l’aprofitament energètic. El Govern i les administracions locals catalanes implicades en el POEM han elaborat aquestes al·legacions de manera conjunta, mitjançant un grup de treball que es va crear quan l’estat va publicar el POEM i va identificar la LeBa 1.

Cal recordar, que el govern estatal va aprovar a finals de febrer aquest Reial Decret que vol regular les condicions d’adjudicació dels parcs eòlics marins previstos al POEM, que inclouen el golf de Roses com únic punt de Catalunya on es podran instal·lar aquest tipus d’infraestructures.

En les al·legacions presentades per Acció Climàtica i els municipis afectats es proposa que els criteris no econòmics tinguin un pes de fins al 50% de la volració, davant el 30% que figura en la versió inicial d’aquest reial Decret. Així, es demana que estiguin en compte aspectes vinculats amb el disseny del projecte, amb l’impacte mediambiental, i amb l’impacte socioeconòmic del projecte.

Des del Departament també proposen criteris de valoració en aspectes relacionats amb el desmantellament de la instal·lació, amb la contribució a la qualitat i a la seguretat del subministrament elèctric de la zona o amb la seguretat marítima, i que es tingui en compte la participació d’empreses públiques en el capital social del promotor dels projectes. La voluntat és aconseguir que els projectes que es desenvolupin siguin els més respectuosos i vinculats amb l’entorn des de tots els punts de vista, i no únicament aquell que generi l’energia més barata.

A més, les al·legacions tenen en compte consideracions, de caràcter més tècnic, destinades a facilitar l’aprofitament d’aquests espais per a usos científics i de recerca, i també per a fer més coherents les condicions d’aprofitament de l’espai per als promotors.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies