Sis vides i una malaltia. La plaga blanca, el primer llibre d’Ada Klein Fortuny, ens descobreix els papers privats i cartes de Paul Éluard, Joan Salvat-Papasseit, Franz Kafka, Katherine Mansfield, Txèkhov i George Orwell, per mostrar-nos com cadascun d’ells va afrontar la tuberculosi. Avui l’Ada Klein ha passat pel Supermatí de Ràdio Capital per parlar del que ja és un dels èxits de la temporada.
Ada Klein no és un nom real. És un pseudònim darrere el qual s’amaga una metgessa empordanesa que treballa fent recerca en malalties infeccioses. “Així m’estalvio tota la fressa, la feina ha d’anar al davant”, diu. A més, explica que el llibre va néixer pràcticament de casualitat, ja que no pretenia publicar-lo quan va començar a fer recerca i escriure ja fa vuit anys.
Tot va començar amb les cartes de Paul Éluard, en les quals el poeta parlava de la seva malaltia i de com es trobava.
Ada Klein explica que a partir d’aquell moment va ser quan va començar a estirar el fil a través de les cartes dels altres cinc personatges, i que va descobrir una altra cara de la seva història que normalment no s’explica.
Un altre dels protagonistes del llibre és Salvat-Papasseit. Era una persona optimista, cosa que es veu clarament en el llibre gràcies a cites com aquesta: “Quan penso que el que he fet ho he fet estant malalt, tinc una fe brutal en lo que he de fer encara”. Ada Klein assegura que Salvat-Papasseit és un “exemple a seguir” a qui “mai no se li ha donat prou pes”.
Un llibre sobre la tuberculosi publicat en temps de coronavirus. Ada Klein afirma que és un llibre que “segurament molta gent no agafaria” a primera vista per la seva temàtica. Explica, però, que va molt més enllà de la malaltia en si i que, per això, en la situació actual, pot ajudar molta gent.
Podeu recuperar el Supermatí d’avui sencer aquí.