8.6 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

Adéu a Radio Liberty

Martí Saguer
Martí Saguerhttp://www.martiproduccions.com
Informàtic i apassionat de la ràdio. Em podeu escoltar totes les tardes a la Fòrmula Capital i al Supermatí donant la previsió meteorològica.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Adéu a Radio Liberty
Loading
/

Un dels moments que més recordarem d’aquests 15 anys de Ràdio Capital serà el programa Govorit Radio Svoboda, que vam emetre des de ca la Pruna, de Pals. Volíem recordar el desè aniversari de l’enderrocament de les antenes de la platja de Pals. Radio Liberty, era una de les emissores de ràdio més potents del món, amb sis transmissors d’ona curta de 250 quilowatts cadascun que arribaven a 3.000 quilòmetres de distància. L’objectiu era fer arribar als països comunistes l’estil de vida americà i intentar fer caure els règims socialistes. És a dir, era una ràdio de guerra. De guerra freda. Els Estats Units van comprar 300.000 metres quadrats de terreny l’any 1958 per uns 7 milions i mig de pessetes d’aquella època. Els va posar a nom del govern espanyol, que cobrava un lloguer: 285.000 dòlars l’any.

Les instal·lacions comptaven amb una plantilla de diferents nacionalitats. L’emplaçament del centre emissor era perfecte, perquè no hi havia obstacles a l’emissió i perquè el mar servia de reflex i potenciava les ones de ràdio. Així ens ho explica Agustí Gàzquez un dels seus primers tècnics.

Quan es va acabar la guerra freda, Radio Liberty va perdre el seu sentit original. Finalment, va deixar d’emetre el 25 de maig del 2001, a les 10 del matí. Encara no havien passat 5 anys, el 22 de març de 2006, es produeix la demolició de les antenes.

Al llarg del programa Govorit Radio Svoboda vam poder parlar amb molts extreballadors de Radio Liberty que vam voler seguir el programa especial de ben a prop.
La Chelo Arguelles, que hi va treballar 39 anys, ens parlava que allà va ser on va conèixer el seu marit. Al pati de butaques vam conèixer més extreballadors de Radio Liberty. Per exemple, Francisco Ortega un dels operaris que treballaven en la reparació de les torres i el bon manteniment.

També vam parlar amb el periodista Llibert Ferri, corresponsal de TV3 en el moment més important d’aquell país de les últimes dècades: la Perestroika i la desintegració de la Unió Soviètica. Ferri afirma que el paper dels mitjans de comunicació va ser bàsic en aquesta segona meitat del segle XX.

L’enderrocament de les antenes de Ràdio Liberty, presumiblement, será motiu de disputa en els propers mesos. Els terrenys pertanyen al govern espanyol i, si el procés independentista tira endavant, serà un dels actius que la Generalitat i l’Estat s’hauran de repartir.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies