L’Ajuntament de Begur ha convocat una reunió aquest dissabte amb veïns del municipi per explicar els projectes urbanístics de Begur. Durant l’acte ha explicat, detalladament, en què consisteix la moratòria per aturar les construccions a Aiguafreda impulsada per la Generalitat de Catalunya. Però també ha destacat que s’estan renegociant els projectes urbanístics de Begur com expliquen al díptic informatiu.
Tot i l’interès per part de la plataforma ecologista Salvem Aiguafreda, el projecte de Jardins de Sa Riera Living no es pot aturar. De fet, aquesta setmana s’ha presentat una denúncia al projecte que obliga a l’Ajuntament a posicionar-se. Però pel que ha explicat l’alcalde de Begur, Joan Loureiro, no es podrà aturar perquè el promotor ja compta amb la llicència d’obres municipal des d’abans de l’aprovació de la moratòria urbanística. Malgrat la llicència, Loureiro ha assegurat que intentaran renegociar les altres llicències ja sigui reduint les opcions d’edificabilitat.
Un dels exemples que ha posat el batlle begurenc durant la reunió amb els veïns són les indemnitzacions de dos milions d’euros per aturar les obres a Sa Tuna. Aquesta aturada però també va implicar que es fes un conveni amb la pedrera de S’Antiga. Ara però, S’Antiga també ha quedat aturada per la moratòria amb la previsió de cinc habitatges unifamiliars. Al llarg de la reunió, Loureiro ha defensat el seu posicionament contra les grans promocions però també s’ha mostrat partidari a no arruïnar la vila.
Aquesta sentència però també ha anat acompanyada pel tema de les indemnitzacions als projectes urbanístics. Loureiro ha assegurat que “el com d’aturar els projectes és molt important”. L’alcalde ha explicat que si la moratòria de la Generalitat es fa amb un Pla Director Urbanístic salvaran molts més terrenys dels actuals. Tot i això, sempre condicionant al futur dels projectes urbanístics i a les lleis que es tirin endavant per aturar-los.
A la reunió hi ha assistit Maria Rosa Vilella, subdirectora general d’Estratègies Territorials i Coneixement del Departament de Territori i Sostenibilitat. Vilella ha assegurat que s’està redactant un Pla Director de Revisió de Sòls i que la previsió és d’aprovar l’avançament aquest febrer. Amb aquesta nova proposta hi haurà una segona moratòria que s’aplicarà a les construccions més enllà dels actuals 500 metres del litoral. Serà quan es decidirà si l’edificació segueix endavant, reordenar els sectors per evitar més construccions i reduir l’impacte ambiental o finalment desclassificar els sòls per impedir noves edificacions.
A la reunió, oberta a tothom, s’hi han presentat entitats ecologistes però també propietaris de tres parcel·les, a la zona de Sa Tuna, com s’ha fet públic en diversos mitjans. Com ha explicat, ha invertit més de 200.000 euros en impostos per poder construir en els seus terrenys. Ara però ha amenaçat en no pagar l’Impost de Béns Immobles (IBI) i està estudiant com reclamar al consistori els impostos d’aquests últims anys.
La reunió informativa dels projectes urbanístics de Begur també ha servit per entregar un díptic informatiu als veïns i assistents. Al paper, l’Ajuntament begurenc explica com s’ha arribat fins a aquesta situació i què es podrà fer a partir d’ara. Mitjançant cronologies es mostren els diferents actes que han portat a la situació actual com són l’aprovació de les llicències i l’adjudicació d’aquestes.
Projectes Urbanístics de Begur | Díptic Informatiu