Enguany, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha detectat un niu amb tres pollets de duc a les Illes Medes. Aquesta troballa és excepcional, ja que el més habitual és trobar dues cries per niu i només en casos molt puntuals se n’han detectat quatre. La presència d’aquestes cries reforça el valor de les Medes com a espai clau per a la conservació d’aquest gran rapinyaire nocturn. N’hem parlat al Supermatí amb el biòleg i tècnic del Parc Natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter, Albert Burgas.
El seguiment s’ha intensificat durant els darrers anys gràcies a la col·laboració entre el Parc Natural i el Grup Natura Sterna. A través de càmeres trampa instal·lades en punts estratègics, els tècnics poden observar a distància l’activitat dels ducs sense interferir en la seva reproducció. Quan els pollets ja han crescut prou, els especialistes baixen al niu per fer-ne l’anellament i analitzar les restes de preses, com plomes i ossos, que permeten conèixer amb detall la seva alimentació.
Una de les descobertes més destacades d’aquest seguiment és que els ducs s’alimenten principalment de gavians adults, una conducta poc habitual que demostra la seva gran capacitat d’adaptació. Aquesta font de menjar és especialment abundant a les Illes Medes, que han acollit durant dècades una de les colònies de gavians més grans del Mediterrani. També s’ha detectat que capturen ocells migradors que travessen la costa durant la nit, així com rosegadors procedents de terra ferma.
Segons ha explicat el biòleg del parc, Albert Burgas, el duc necessita zones tranquil·les i amb accés a aliment per establir-s’hi. És per això que el parc regula activitats com l’escalada i el pas de visitants prop dels nius, especialment durant la temporada de cria, que s’estén de novembre a la primavera. També és clau evitar amenaces com les línies elèctriques mal protegides, les basses de reg o els verins contra rosegadors, que poden afectar greument aquests ocells a través de la cadena tròfica.
Actualment, el parc natural compta amb unes 10 parelles de duc, però el cens realitzat pel Grup Natura Sterna en el conjunt del Baix Empordà ha localitzat més de 30 parelles repartides per tota la comarca. Això fa del territori un dels punts amb més densitat d’aquesta espècie a Catalunya, on en moltes altres zones ha desaparegut.
Els experts recorden que el duc és un superdepredador que es troba al capdamunt de la cadena alimentària. El seu paper és clau per regular les poblacions de rosegadors i altres petits depredadors, i per això les tasques de conservació i seguiment es consideren essencials per mantenir l’equilibri dels ecosistemes locals.