Investigadors de la Universitat de Barcelona alerten que la prohibició del rebuig de la pesca, imposada per la Unió Europea, pot disparar la mortalitat de les aus marines amenaçades al Mediterrani. Així ho constata un article publicat a la revista Scientific Reports.
És el fruit d’una recerca d’un equip dirigit pel professor Jacob González-Solís, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB. El treball alerta que en absència de rebuig, les aus aus marines opten per alimentar-se dels esquers dels vaixells de palangre. Això augmenta el risc que es quedin enganxades als hams i morin ofegades.
El palangre és un art de pesca que consisteix en un llarg fil, d’on pengen milers d’hams, que es llança al mar des del vaixell. Cada any, aquest tipus de pesca causa la mort accidental d’un mínim de 5.000 aus a la Mediterrània, segons dades de l’ONU. Abans de tornar a port, els pescadors llancen al mar les captures de peixos sense valor comercial o les que no arriben a la mida mínima legal. Quan s’apliqui la nova normativa europea, els pescadors no podran llançar el rebuig de la pesca al mar. Els autors de la recerca consideren que abans de desplegar aquesta normativa és absolutament imprescindible i urgent aplicar mesures correctores adequades a la flota de palangre, que impedeixin que les aus s’enganxin en els hams i morin.