Avui ens visita Alexandre Weltz, alcaldable de Palamós i Sant Joan per la Candidatura d’Unió Popular de Palamós i Vila-Romà, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia senyor Weltz.
Hola bon dia!
Primer de tot m’agradaria que es definís en tres adjectius.
Jo personalment trobo que sóc una persona somiadora, que podríem dir utòpica. Tinc uns ideals i una forma d’entendre com podria anar la societat i així dir i crec que seria possible, si més no, la direcció que hem d’emprendre per arribar-hi. Podria ser fàcil començar el recorregut.
Després també considero que puc ser una persona o sóc una persona lluitadora. Que una mica va lligat amb això, que acabo de dir, que per aconseguir els objectius s’hi ha de treballar i s’hi ha de ser i s’ha de lluitar per aconseguir-los. Perquè ningú regalarà mai res i les coses que com a societat volem les hem d’anar a buscar.
I l’altre, optimista. Sóc una persona alegre, optimista, que m’agrada buscar sempre el costat positiu de les coses i intentar tenir un mínim d’energia negativa i que al final el que fa és repercutir en la teva salut física i emocional.
Podria destacar tres aspectes que cregui que ha pogut assolir el govern del municipi durant aquests quatre anys de mandat?
Bé, jo he estat a l’assemblea local. No he participat directament de cap regidoria, que en aquest cas és a l’oposició, perquè Esquerra Republicana ha tingut majoria absoluta. I bé, estic ben informat també de com ha anat la legislatura i crec que hi ha alguns aspectes que sí que es poden valorar positivament.
Per exemple, un d’ells seria en l’àmbit d’esports, en què els tècnics i regidor d’Esports han fet feina i han fet propostes com, per exemple, el Centre Trail Palamós, que és una forma de conèixer el poble des de la vessant més esportiva i que et permet per córrer, tant sigui córrer, nedar. Doncs és contactar amb el territori que creiem que és una de les coses que és important, una mica i que et permet també portar gent en diferents moments que no hi ha en diferents espais que no són els de sempre.
Un altre dels aspectes en aquest sentit que podríem valorar positivament són les campanyes de dinamització que es poden haver fet a nivell d’hostaleria i restauració i cafès en general. Campanyes com ara la que hi ha enguany, la del vermut o l’octubre, que tenim el Palamós Gastronòmic. Són campanyes que fan que la gent pugui conèixer diferents llocs, que pugui anar d’una banda a l’altre, que donen vida perquè s’organitzen concerts i, per tant, fan que passin coses al poble i que la gent pugui conèixer diferents espais i en diferents èpoques de l’any, que n’hi ha alguns que sí que poden coincidir a l’estiu, que és quan és fàcil organitzar les coses. Però hi ha moments en què potser és més interessant per atreure gent en diferents èpoques.
I l’altre que podríem valorar positivament, potser seria la feina que fa la brigada, que és un servei que es gestiona des de l’Ajuntament directament i es fa una feina constant. Tenim una bona colla de treballadors que constantment van fent feina i van mantenint la via pública en condicions que òbviament es poden fer, es podrien fer moltes més coses o de forma més ordenada i treballar millor, no? Perquè també som conscients que a vegades funciona més una queixa al Facebook o una xarxa social que no pas amb els canals que l’Ajuntament teòricament estableix, sigui l’aplicació o entrar un una instància, fins i tot a l’Ajuntament. Per tant, creiem que a part d’aquests que donen més ressò i que poden fins i tot alterar l’agenda dels mateixos treballadors, creiem que això és negatiu. L’agenda hauria d’estar ja més marcada i hauríem de poder assolir els objectius prioritaris pel poble.
Quins són els tres aspectes que potser no ha aconseguit assolir aquest consistori durant aquests quatre anys de mandat?
Aquí trobaríem més aspectes que podem criticar perquè nosaltres, ens hem trobat que tot i donar la mà estesa al principi de la legislatura, dir que sí que hi hauria consens i així veiem que les coses han anat molt pel dret, han aprofitat molt la majoria absoluta i hi han coses que nosaltres hem demanat reiterades vegades i que tampoc se’ns ha fet cas.
Estic pensant, per exemple, amb el tema de la mobilitat. Nosaltres creiem que cal planificar la mobilitat al nostre poble abans d’anar fent coses perquè s’estan fent obres, s’estan fent projectes sense tenir clar exactament quina és la forma d’organitzar el conjunt del municipi i així podrem anar fent obres, podem anar arreglant carrers i etcètera, però cal definir si on hem de col·locar els aparcaments, on hem de col·locar els carrils bici, quina mobilitat volem en el nostre municipi i això s’ha d’anar fent planificant-ho abans no ho pots fer sobre la marxa.
Després, un altre aspecte que nosaltres creiem que estem perdent oportunitats i des de fa molt temps és amb les municipalitzacions. Creiem que la gestió dels serveis públics ha de ser directa des del municipi. Tots aquells serveis que són externalitzats perds eficiència. Quasi gairebé podríem dir per definició, perquè l’està fent una altra persona o una altra empresa. Aquesta empresa, per començar, ja guanyarà el seu marge empresarial, que són els diners que ha de generar de benefici, perquè si no, no tindria ni l’interès de fer aquella tasca.
A aquell servei públic també hem de pagar un IVA que si ho féssim internament ens el podríem estalviar. I a més a més, perdem el vincle ràpid i directe amb els treballadors d’aquella empresa que hem de parlar amb el coordinador, a veure si poden arreglar aquella altre cosa i ens trobem que poques coses teníem municipals, però les poques que teníem fins i tot les hem perdut, com era la gestió dels aparcaments de la Fosca i del Castell. Però nosaltres creiem que els aparcaments del municipi o la llar d’infants o el servei de socorrisme. Hi ha molts serveis que s’estan oferint any rere any i que els podríem oferir directament des de l’Ajuntament o com que la llei de la racionalització no ho permet, doncs potser en una empresa municipal de capital cent per cent públic.
I també podríem parlar de la gestió que ha fet l’Ajuntament, que no s’entén que estiguin quatre anys, tota la legislatura amb el carrer d’Enric Vincke empantanegat, que no l’acaben. Quan era campanya electoral de les passades eleccions ja es podia saber i no es deia que ja hi havia la suspensió de pagaments, però ho hem allargat molt. Però és que si fos un cas sol, però és que també tenim les obres de l’Eixample, que encara també tenim un carrer que no, que no es poden donar per finalitzades. Aquestes coses denoten una mica de manca de vista en l’organització que nosaltres creiem que s’hauria de fer millor i treballar-ho.
I també volia comentar un tema que és el de la participació ciutadana. Nosaltres som ferms defensors de la participació ciutadana i veiem com l’Ajuntament l’aplica d’una forma que no seria la que tocaria per començar els pressupostos participatius que no se’ls creuen, no se’ls han cregut mai i els van deixar de fer. Es van agrupar cada dos anys i ara vés a saber quina aventura tindran. Però després, amb altres temes com el passeig o el tema del topònim, han utilitzat la participació ciutadana per allargar i per no entomar les qüestions de forma més directa. Per tant, l’utilitzen per treure’s problemes de sobre. I tampoc no ha de ser això la participació, perquè l’hem de dotar de contingut i fer que sigui útil i que la ciutadania també hi cregui. I això incentivarà molt més la participació. I poder decidir. Realment el poble entre la gent perquè participa molta gent, però sempre. A la part de les enquestes o qüestionaris, no, però estaria bé, doncs, quan es plantegessin tres línies i que el poble pogués decidir quina d’elles triar.
Quines són les prioritats o iniciatives que creu que són necessàries a un municipi com Palamós i Sant Joan?
Nosaltres creiem, per exemple, que una política important realment és la de la mobilitat. Nosaltres creiem que el que el poble ha d’anar replantejant la mobilitat a vegades sona impopular, perquè nosaltres som defensors d’una vila verda. Ho hem defensat i ho seguim defensant que és que la mobilitat del poble sigui més amena i sigui més amable. La gent pugui moure’s amb més tranquil·litat, sigui a peu o amb bicicleta. I això implica, doncs, que la xarxa de transport públic ha de ser més eficient.
Tenim transport públic, però el mateix el tenim externalitzat. Podria ser un servei directe o si més no, gratuït, perquè al final ho acabem pagant a un preu molt més popular que fes que la gent el pogués utilitzar molt, molt més. Òbviament, això repercutiria en el tema de les places d’aparcament que haurien de redistribuir-se. No cal que tothom vagi fins al centre amb el cotxe, entenem que els veïns si. Potser s’ha de trobar la fórmula perquè els veïns puguin accedir a prop de les seves cases, però que la gent que ve de fora, doncs, tingui altres formes d’arribar-hi i que sigui la mobilitat molt més senzilla i amable. Per tant, això també va en la planificació que comentava abans. Com que no tenim carrers peatonals fora del carrer Major, no, plantegem tampoc carrers que siguin només de trànsit per bici. Serien temes que ens facilitarien molt més la mobilitat a dins del poble.
Després, d’un altre tema que he parlat que és la pedra angular, és el tema de la gestió directa. La gestió directa ens permetria treballar molts més àmbits del poble i de forma molt més eficient. Ho hem demanat i mai se’ns ha tingut en compte. I un altre aspecte que malmet molt la vida de les persones és l’accés a l’habitatge. Ens trobem que som un municipi turístic i s’ha permès allò del mercat s‘autoregula i des de fa uns anys estem patint el que són habitatges d’ús turístic que antigament no hi era. Si miréssim deu anys enrere, potser no n’hi havia tants. S’han popularitzat molt i ara jo crec que hauria d’haver estat el moment de posar hi una mica de fre. Vam presentar una moció al ple per per intentar fer una moratòria i que no prosperessin més perquè tenim un 10 % d’habitatges de Palamós que són d’ús turístic més de 1.200 i de tot el pack d’habitatges, i això creiem que és massa. De fet, hi ha municipis que ho han regulat i el percentatge que ho permeten és molt menys i també són municipis turístics. Però és que si no, acabarem com Mallorca i Eivissa i són llocs on la gent del lloc no hi pot viure.
De fet, jo crec que de totes les llistes que es presenten dels diferents partits tenen algú que no pot viure en el mateix poble i ha de viure sigui a Sant Antoni, a Calonge, a Mont ras, Palafrugell. Perquè a Palamós els preus estan desorbitats i aquí s’hi ha de fer alguna cosa, però hem vist que tampoc en política d’urbanisme no tenen un rumb clar ni una idea clara.
Precisament l’Ajuntament de Palamós que nosaltres ho vam criticar molt en el Pla Director Urbanístic que intentava protegir una mica el litoral gironí va presentar al·legacions i aquestes al·legacions permetran fer un edifici tan gran com la promotora volia a la zona de la Bella Fosca i també se’n beneficiava el tercer edifici de la Pineda d’en Gori. Per tant, trobem que l’Ajuntament no l’estima malgrat que hi siguem i érem els únics que hi votarem en contra. Era el que permetia que es fes un tipus d’urbanisme que no ens afavoreix, que es per turistes per fer lloguers de temporada i que no és per la gent del poble. Per tant, nosaltres ens agradaria que els turistes quan vinguessin, es trobessin un poble amb vida on la gent hi pot viure i no ha de tenir maldecaps. Però no l’estem treballant prou aquest tipus de poble.
Llavors, què diferencia la seva candidatura política d’altres partits que es presentin a les eleccions d’enguany?
Jo, personalment, com ho visc nosaltres, es que partit polític, no m’hi considero. Considero que som una organització assembleària que cada poble en genera la seva assemblea i a partir d’aquí es treballen els temes. Sí que és veritat que treballem a nivell local i podem treballar temes que ens poden afectar com a nivell de candidatura d’unitat popular a nivell nacional. A Catalunya i també a través de les territorials generem podem aportar temes i ens en poden arribar que també hem de parlar-ne i debatre.
Però en general és una organització assembleària oberta a tothom. Tothom pot participar-hi, que és molt interessant perquè nosaltres, les persones que venen, tots els que hi som abans del ple, ja sabem que votarem. La persona que està a una de les comissions informatives ens expliquen exactament en què consisteix cada punt, es genera un debat, plantegem els pros i els contres, decidim la intenció de vot. I aquesta part jo és la que trobo més interessant. Després, òbviament, arribem al ple i si no tenim prou força i la correlació de forces és tan desfavorable per nosaltres, en realitat poc tenim a determinar en les polítiques que es fan. Que ens agradaria, ens agradaria poder tenir més incidència o més capacitat de poder influir en les polítiques que es fan al nostre poble. Però la realitat fins ara ha sigut que només hem tingut un regidor en les dues legislatures que hem presentat.
I quins punts podria destacar d’aquest programa polític? N’han anat avançant alguns, però quins podria destacar per aquest any?
Si bé nosaltres, bàsicament el programa polític l’hem anat fent a partir d’unes trobades temàtiques en què hem tocat diferents diferents temes, o sigui de mobilitat, ecologia, salut, etc. I a partir d’aquí han anat sortint algunes propostes noves, però en general eren propostes que ja portàvem l’any 2015 del 2019, que són una mica la línia. La línia que hem anat defensant sempre en les dues legislatures que hi hem estat i que creiem que encara té molt de potencial perquè no s’ha aplicat. Podríem parlar de molts temes. Aquest any els exposarem també durant la campanya electoral, potser d’una forma més escueta del que havíem fet, perquè l’últim programa electoral que teníem era de 130 pàgines, molt interessant que ara es pot consultar qui vulgui saber per on van els trets del que defensa la Candidatura d’Unitat Popular Palamós i Vila-romà. Doncs ja veurà que què és allò, bàsicament el que hem sintetitzat, perquè hi ha molts temes i molta i molta política per fer. I el que hem fet és sintetitzar això, per intentar-ho explicar d’una forma més amena i que pugui arribar millor a la ciutadania. I a veure si ens voten més o no.
Si no aconsegueixen formar la majoria absoluta per a aquestes eleccions, estarien disposats a pactar amb alguna altra formació?
Sí, sí, sí. Nosaltres sempre estem oberts a pactar el que passa, el que no farem és pactar per pactar. Si nosaltres pactem és per canviar les coses. Som una candidatura de l’esquerra transformadora, anticapitalista, independentista i creiem que hi ha uns d’eixos que nosaltres no els podem deixar i no podem estar en una regidoria i tocar uns sols temes i que els altres, les altres regidories, vagin fent el contrari del que creiem.
Seria molt estrany, seria molt estrany. També seria molt estrany que estiguéssim en el govern i votéssim en contra de les coses que proposés el govern. Que podria arribar-se a donar, si fos només això. Per tant, nosaltres, si entrem en un govern, ha de ser per poder aplicar les polítiques que nosaltres creiem que són les més interessants.
Òbviament això ho dificulta, perquè. Pel que hem anat veient, no han estat massa ben rebudes perquè moltes de les coses que proposàvem eren factibles i es podien fer. Però han preferit fer-ho d’una altra manera. I clar. En aquest sentit, si no hem aconseguit, per exemple, que es faci un estudi per veure quines municipalitzacions es podrien fer, que ho hem demanat en una moció i se’ns ha dit que no es vol dir que l’Ajuntament o el govern que hi ha fins ara i tot i així doncs no tenen la voluntat de tirar en aquesta línia.
Per tant, això ho pot dificultar una mica. Ara potser passem davant de tots i ens hauran de donar suport. No, no això no ho sé, perquè el sentit del vot del poble en general no ha sigut molt cupaire. Però nosaltres seguim defensant-ho i creiem que si realment podem incidir en les polítiques que es fan al poble i transformar-les, doncs podem estar en un govern.
Doncs esperem que tinguin molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals d’enguany i també els hi volem donar les gràcies per la visita als estudis.
Gràcies a vosaltres.