6.9 C
Pals
Divendres, 27 desembre 2024
- Publicitat -

Alfons Garrido: “Els pescadors de Palamós coincideixen en què les condicions climàtiques estan canviant”

“Una natura canviant. Pesca, ciència i crisi climàtica a la Costa Brava”. Així s’anomena el documental en què una quinzena de pescadors gironins donen el seu testimoni sobre el present de la pesca i la transformació del medi ambient. És un film realitzat pel Museu de la Pesca a partir de la recerca de la Càtedra d’Estudis Marítims i amb el suport de GALP Costa Brava. Al Supermatí vam parlar amb Alfons Garrido, co-director del documental, sobre la importància de donar veu als pescadors.

Garrido ha explicat que el documental tracta, en part, sobre els canvis que les noves tecnologies han provocat a la pesca, en forma de noves eines per tenir més coneixement de l’entorn.

Per una altra banda, el documental també s’enfoca en la relació que tenen aquests tretze pescadorss de Palamós amb el medi. Un medi que avui en dia ja és molt diferent de fa uns anys, i que per tant, pot provocar bastanta incertesa. És per això que s’explora quina és la relació que tenen els pescadors amb els científics i les noves maneres de treballar per protegir el medi ambient.

Un dels objectius del documental és que els testimonis puguin explicar, de primera mà, els efectes directes del canvi climàtic que perceben en el seu dia a dia. Alfons Garrido explica que una de les coses que més els van sorprendre fent el documental va ser el fet que tots els pescadors coincidissin a l’hora d’afirmar que les condicions meteorològiques estan canviant.

Una de les mesures europees recents per protegir els mars són les vedes. Aquest és un tema polèmic, ja que a Palamós ja fa anys que s’han anat reduint els dies de pesca, amb el pla de gestió de la gamba. Això, però, no es va tenir en compte al nou pla europeu, de manera que la reducció d’hores en aquest port és major que en altres. Garrido assegura que no estan en contra de la mesura, però que caldria conèixer millor les realitats de cada port.

El documental, de quaranta minuts de durada, es pot veure a través del canal de Youtube del Museu de la Pesca.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios