Baix i Alt Empordà, dues comarques que abans de la divisió administrativa del 1936 formaven l’Empordà, una comarca sense comarca entre les serres de l’Albera i les Gavarres i que rebia aquest nom heretat de l’Empórion dels grecs que vol dir «els mercats». Normalment els límits entre comarques o municipis el marquen elements naturals com rius, serres, valls, però en el cas de l’Empordà el límit entre comarques el marca el Montgrí i quan aquest acaba, cal resseguir una línia imaginària més o menys recta per la plana fins arribar a Garrigoles.
Malgrat tot això sigui molt interessant, no vull parlar de si aquest divisió es va fer bé o no, sinó de com es relacionen els ciutadans d’aquestes dues comarques. Podem dir que aquestes dues comarques germanes viuen d’esquenes una de l’altre?
M’aventuro a dir que sí, i segurament hi ha centenars d’excepcions, però generalment els baix-empordanesos poca cosa fem a l’Alt Empordà i a l’inrevés.
Aquesta afirmació la faig després d’anys aplicant el mètode empíric. Per motius laborals i familiars, jo baix-empordanès, vaig aterrar a Figueres i a la comarca de l’Alt Empordà. Tot un territori desconegut que per la meva feina vaig descobrir de d’alt a baix. Em vaig adonar que ni jo, ni la gran majoria del meu entorn baix-empordanès, coneixia tot aquest territori i a l’hora que els alt-empordanesos no coneixien el territori baix-empordanès. És estrany com podem arribar a desconèixer les coses que tenim a prop de casa, i que per exemple tots hàgem estat a Mallorca o Menorca.
Crec que el motiu de tot plegat és la històrica mala connexió viària entre els dos Empordans. Abans del 2010 el camí entre Palafrugell i Figueres era un bonic però llarg recorregut de poble a poble. Per sort ara la nova C-31 connecta els dos Empordans de forma més ràpida i segura, segurament amb menys encant però els veïns segur que ho agreixen.
Gent del Baix Empordà pugeu a conèixer l’Alt Empordà, gent de l’Alt Empordà baixeu a conèixer el Baix Empordà, segurament us emportareu més d’una sorpresa. Som-hi!