L’art ajuda molts cops a expressar el que portem més endins. I hi ha moltes maneres d’explorar l’art. Una d’elles és l’artteràpia i un dels experts més destacats en aquesta disciplina al Baix Empordà és l’Álvaro Prats. Aquest expert en artteràpia ens visita a Veus de l’Empordà per explicar-nos com funciona aquesta disciplina i quin abast té al Baix Empordà.
L’artteràpia és una disciplina terapèutica que posa en joc tres eixos: el vincle entre la persona i l’artterapeuta; el diàleg amb el material i la producció artística per part de la persona; i l’acompanyament de la producció per part de l’artterapeuta. Així, a l’artteràpia els llenguatges artístics permeten a la persona expressar el seu món interior, dialogar amb una mateixa i anar integrant emocionalment allò que li passa. L’artterapeuta és qui acompanya la persona a través de la seva obra, la sosté emocionalment i li ofereix una escolta sense judici ni expectatives.
Álvaro Prats explica que la manera de realitzar aquesta artteràpia abasta moltes disciplines artístiques: la dansa, l’escriptura, la pintura, el teatre, entre moltes altres. L’art no és la finalitat de l’artteràpia, sinó que l’expressió de la persona és l’objectiu final d’aquesta teràpia. L’artterapeuta explica que molts cops el cos somatitza el que tenim a l’interior i l’artteràpia és una manera de poder extreure aquest malestar intern.
Aquesta disciplina la poden rebre tant nens petits com persones amb tractament terminal. El ventall de persones que reben artteràpia és molt ampli, però són persones que busquen estar millor. A part d’expressar, l’artteràpia també pretén crear a través d’aquesta expressió una obra.
El camí cap a l’artteràpia
Álvaro Prats fa 10 anys que va marxar de Catalunya i va estar viatjant per Anglaterra i altres països. Va completar la seva formació amb un postgrau en projectes artístics aplicats a l’àmbit socioeducatiu. Després de viatjar pel món, va tornar a Catalunya i va veure els beneficis que tenia l’artteràpia en l’àmbit educatiu. Va fer un màster en artteràpia i va endinsar-se encara més en aquest món.
Però aquesta feina de promoció de l’artteràpia no la fa completament sol. Álvaro Prats està inscrit dins l’Associació d’Artterapeutes d’Olot, una associació de la Garrotxa que impulsa molts projectes en aquesta comarca. Per tenir més projecció professional, també està inscrit al GREFART, una de les associacions existents a Espanya que treballen l’artteràpia, i a l’European Federation if Art Therapy (EFAT). Des d’aquest teixit associatiu s’impulsen diversos projectes, però també el reconeixement professional de l’artteràpia.
El futur
A part de l’artteràpia, Álvaro Prats també té estudis de dansa i arts escèniques. I tot i que l’artteràpia omple gran part del seu temps, també està pensant en diferents projectes de performance per poder dur a terme en un futur. Pel que fa a l’artteràpia, té diversos projectes de GREFART relacionats amb projectes europeus. A part, treballa en diversos projectes on s’aplica l’artteràpia en l’educació.
A més, també volen desenvolupar un projecte amb la Universitat de Girona sobre l’ecoansietat. L’artteràpia, explica Álvaro Prats, que a poc a poc s’està estenent al Baix Empordà. Al final, aquesta disciplina el que busca és el benestar de les persones que decideixen rebre aquestes sessions.