Aquest diumenge 12 de maig arriben les eleccions al Parlament de Catalunya i després de parlar amb candidats i veure les diverses propostes que presenten a Ràdio Palafrugell i Ràdio Capital volem fer una breu anàlisi de les propostes i els possibles pactes. Per això, ens ha visitat el doctor en ciències polítiques i politòleg de capçalera del Supermatí, Andreu Paneque.
Andreu Paneque destaca que cal analitzar l’escenari en el qual ens trobem per entendre la rellevància d’aquestes eleccions. “Ens trobem en una època de postprocés”, apunta el politòleg. Apunta que caldrà veure si ens trobem en un moment electoral on la força a abatre és el PSC i veure la rellevància que té l’independentisme en l’arc polític català. D’altra banda, destaca que hi ha un vessant més materialista on té rellevància la crisi social, política i climàtica que està vivint Catalunya.
Pel que fa als pactes, la fragmentació del Parlament ha fet evident la manca d’acord en les anteriors legislatures entre les diverses formacions. Andreu Paneque destaca que si no s’aconsegueix una suma entre les forces independentistes per configurar un Govern, el PSC podria entrar en escena per configurar un Govern en minoria amb formacions com els Comuns. Tot i això, Andreu Paneque posa molt en dubte aquesta darrera opció. “El més probable, ara mateix és un Govern independentista, si no haurem d’anar a una repetició d’eleccions”, apunta Andreu Paneque.
Quan el politòleg es refereix aquest Govern independentista parla d’un pacte entre Esquerra, Junts i la CUP. Descarta, pel que han afirmat els partits, que algun d’ells arribi a pactar amb Aliança Catalana (que podria entrar com a nova força al Parlament). Albert Paneque apunta també que la voluntat dels partits és evitar repetir les eleccions, ja que el vot útil acaba derivant cap a la força majoritària.
La tendència general a l’hora de votar, segons apunta Paneque, és la rellevància que té el cap de llista o individu que encapçala la proposta a les xarxes socials o a la televisió. Aquesta tendència s’està estenent a les institucions europees. A Catalunya, actualment, hi ha dos blocs diferenciats al parlar de com cal afrontar les diverses crisis en les quals estem sumits (política, econòmica, climàtica i social): el bloc independentista i no independentista.
Andreu Paneque no s’arrisca a pronosticar res, però reconeix que hi ha un escó que balla a Girona i que podria ser determinant en la configuració d’aquest Parlament després del 12 de maig.