El Baix Empordà és la setena comarca de Catalunya amb un nivell de renda més baix. El motiu l’hem de trobar en l’estacionalitat de l’economia, que es veu agreujat per les característiques dels llocs de treball que es poden aconseguir. Amb l’advocat i assessor fiscal Andreu Peñalver, hem fet una radiografia del model laboral del Baix Empordà.
Peñalver ha explicat que les dades de les afiliacions a autònoms demostren que el sector serveis és el majoritari a les empreses baix-empordaneses, i que “el turisme genera molta riquesa, però no durant l’any”.
A aquest primer problema, el de l’estacionalitat, s’hi ha de sumar que les feines en comerços, que beuen majoritàriament del turisme, són les menys retribuïdes. De manera que ens trobem amb feines que duren pocs mesos i que es paguen malament, i aquesta és la font dels mals que genera dades com la baixa renda per habitant.
De manera que, a la resta de mesos, les persones que treballen a l’estiu, han de cobrar l’atur. Cosa que no passa amb els empresaris que viuen del turisme.
La conseqüència de tot això és que molts joves no troben oportunitats de feina estable al Baix Empordà i marxen per no tornar.
És complicat evitar l’estacionalitat a l’economia, tot i que des de diversos ajuntament s’hi està treballant.
Escolta l’entrevista sencera
El Baix Empordà és la setena comarca catalana amb la renda per habitant més baixa. A més, el seu nivell de renda és un 20% inferior a la mitjana de Catalunya. Són dades d’un estudi de l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’Idescat, corresponent a l’any 2015. L’increment de renda al Baix Empordà respecte de l’exercici anterior és pràcticament imperceptible.
Les dades de l’Idescat posen de manifest una Catalunya a diferents velocitats. La mitjana de renda per habitant a Catalunya és de 16.800 euros l’any. Només tres comarques se situen per sobre. Són el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. El Baix Empordà forma part d’un grup de 7 comarques que tenen un nivell de renda un 20% per sota de la mitjana catalana, entre les quals també hi ha l’Alt Empordà. En comparació amb el 2014, la renda per habitant del Baix Empordà va pujar un 0,4% el 2015 i es va situar en 13.400 euros.