El nombre de contagis de la covid-19 segueix augmentant al Baix Empordà. Això té com a resultat una ocupació molt elevada de l’Hospital de Palamós, que té tots els llits ocupats. Per això, s’han obert 13 llits més i se segueixen ajornant cirurgies que requereixen ingrés. Per valorar tot això i la situació epidemiològica al Baix Empordà, avui al Supermatí hem parlat amb Anna Ribera, directora assistencial dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà.
Anna Ribera ha explicat que han notat un augment d’ingressos per covid, i que això ha provocat que no es puguin realitzar les cirurgies que requereixen ingrés hospitalari. La directora assegura que el nombre de positius segueix creixent, i que no han tingut “la sensació d’haver arribat al pic de la sisena onada”.
Actualment l’Hospital té 24 pacients ingressats a l’Hospital i 13 a Palamós Gent Gran. A més, també són positius uns 70 professionals, cosa que dificulta molt la gestió del centre. Ribera explica que la variant òmicron, tot i que molta gent l’està passant amb símptomes lleus, també ha portat a molta gent amb patologies prèvies a la UCI.
Comparant aquesta sisena onada amb les anteriors, Anna Ribera apunta que aquesta sisena onada està essent difícil de gestionar perquè han d’atendre pacients covid al mateix temps que les malalties típiques de cada hivern i no tenen prous llits.
A més, la directora assegura que molta gent que es fa tests d’antígens surt positiva però que, al no necessitar la baixa laboral, no ho comunica. Per tant, explica que el nombre de positius registrat segurament sigui inferior al nombre real.
Com comunicar un positiu?
Si ens fem la prova a casa i surt positiva, hem de comunicar-ho, i això es pot fer de dues maneres. Per una banda, es pot acudir a alguna de les farmàcies que registren positius. Per l’altra banda, es pot trucar al CAP, i així el positiu constarà al sistema.
Un cop comunicat el positiu, cal aïllar-se durant 7 dies. Tal com explica Anna Ribera, una persona es pot desconfinar si deixa de tenir símptomes els últims 3 dies.
Vacunació
Pel que fa a la vacunació, Anna Ribera explica que “està costant molt que la vacunació arribi a les persones joves d’entre 20 i 39 anys i els menors de 12 anys“. La directora assistencial entén que “és normal dubtar i tenir por”, però recalca la importància de la vacuna i convida a tothom qui tingui dubtes a resoldre’ls a farmàcies o als CAP.
Farmàcies on comunicar un positiu:
Consulta a quines farmàcies es pot comunicar un positiu per test d’antígens al Baix Empordà