Vuit de cada deu persones ateses per la Creu Roja viuen una situació de soledat no volguda, segons un informe de l’Observatori sobre Soledat No Volguda. En vam parlar aquesta setmana al Supermatí amb Anna Sabaté, tècnica de l’observatori.
Sabaté explica que l’estudi s’ha realitzat amb una enquesta a gairebé 400 persones. En el qüestionari hi havia preguntes pensades per mesurar la soledat que viuen o no els participants.
Una de les conclusions que destaquen de l’informe és que gran part de les persones que han expressat sentir-se soles són persones joves. Anna Sabaté ha puntualitzat que pot ser perquè els joves tinguin més facilitat a l’hora d’expressar-ho. A més, la tècnica també ha explicat com han aconseguit comprovar el vincle entre la sensació de soledat i la vulnerabilitat i/o nivell d’ingressos d’una persona.
El paper de les xarxes socials
En aquest context, les xarxes socials també hi tenen un pes important. Segons Anna Sabaté, podrien ser una de les raons per les quals els joves se sentin més sols avui en dia. La tècnica explica que les xarxes han transformat la forma amb que ens relacionem amb la gent i, a més, també fan que es pugui arribar a distorsionar la realitat.
En definitiva, Anna Sabaté explica que un dels objectius de l’estudi era demostrar que altres col·lectius a part de la gent gran tenen necessitat de suport i assistència per a combatre aquesta soledat.
Davant d’aquesta situació, La Creu Roja ha creat eines per poder ajudar a aquestes persones que viuen en una soledat no desitjada i oferir-los assitència.
L’objectiu final és, doncs, orientar a les persones i ajudar-les a integrar-se en el seu propi entorn.