Antònia Pallach Juvé, filla dels exiliats republicans catalans Josep Pallach i Teresa Juvé, presenta el llibre “Rossinyol que vas a França”, un relat que combina la història de la seva família amb la de tantes altres famílies marcades per l’exili. Nascuda a París l’any 1949, l’autora utilitza el fil conductor dels records familiars per traçar un recorregut que s’inicia amb la Guerra Civil Espanyola i s’estén fins a la restauració de la democràcia.
El títol de l’obra està inspirat en una cançó popular catalana que Pallach associa a la seva infància a França. La melodia, que escoltava sovint a casa seva, simbolitza la dualitat d’una vida marcada per l’arrelament a la cultura catalana i l’experiència de l’exili. “Aquest llibre no és només la història de la meva família, sinó també la de moltes altres que van viure experiències similars”, ha declarat l’autora.
Una part fonamental del relat és la figura dels seus pares. Josep Pallach, destacat pedagog i un dels artífexs del restabliment de la Generalitat de Catalunya, i Teresa Juvé, escriptora i activista cultural, van influir decisivament en l’educació i la literatura catalanes. La seva història s’entrellaça amb les vivències d’avis i altres familiars, oferint una perspectiva que abasta bona part del segle XX.
Durant els anys seixanta, la família Pallach Juvé va adquirir uns terrenys a Esclanyà, al Baix Empordà, on Teresa Juvé encara resideix. Aquesta connexió amb la comarca és un element central del llibre i reforça la idea de retorn a les arrels després de l’exili.
L’autora, que actualment viu a França, visita regularment Catalunya per estar amb la seva mare. A més, ja s’estan programant diverses presentacions del llibre a la comarca, gràcies a la col·laboració de la Fundació Pallach i l’editorial Rúbrica.
“Rossinyol que vas a França” es planteja com un homenatge a les generacions que van patir les conseqüències de l’exili i, alhora, com una crida a les noves generacions per no oblidar el passat.