Fotografia: Creu Roja Palamós. Via Instagram
Fa poc més d’un any des que es va declarar l’estat de l’alarma i va començar el confinament total. Però mentre molts ens aturàvem del tot, hi havia persones que no podien parar: sanitaris, personal de supermercats o entitats com la Creu Roja, que va haver d’activar el Pla “Creu Roja Respon”. Per això hem parlat amb algunes de les seus de la Creu Roja al Baix Empordà sobre com han viscut aquest any de pandèmia i, també, sobre com afronten aquests propers mesos.
Torroella: 431 persones ateses i 15 voluntaris
Comencem mirant enrere. A Torroella, com a tants altres llocs, la pandèmia ha fet que molta gent que fins al moment havia anat sobrevivint treballant a l’estiu al sector turístic o fent feines esporàdiques, “s’hagi quedat sense un plat a taula”. Això és el que explica el president de l’assemblea de la Creu Roja al municipi, Àngel Amat.
A més, Amat explica que aquest augment sobtat de persones necessitades d’algun tipus d’ajuda, estava acompanyat d’un dilema intern dels treballadors i voluntaris. “No ajudo i em sento culpable o ajudo i m’exposo al virus i al risc de contagiar la meva família?”
Palafrugell: 8.699 persones ateses i 51 voluntaris
La mateixa situació es vivia a la resta de municipis. A Palafrugell, la Creu Roja també va veure com la feina se’ls multiplicava de cop i volta. Florenci Berta explica que se’ls van acumular tot mena de feines: anar a comprar, portar menjar a domicili, acompanyar gent gran al metge o a Urgències o repartir més de 4.000 mascaretes per Palafrugell i molts altres municipis del voltant.
En Florenci assegura que “la gran sort” d’aquests mesos ha estat poder-se coordinar amb altres entitats i Ajuntaments i poder repartir-se les feines. Diu que això ha permès “optimitzar els recursos” i arribar a més gent.
I és que, entre el març del 2020 i el del 2021, s’han atès més d’11.000 persones només al Baix Empordà i 84.000 al conjunt de les comarques gironines. En l’àmbit global de Catalunya, la xifra de persones ateses s’ha triplicat i supera les 400.000 persones.
11.288 persones atestes al baix empordà
Més solidaritat
Per una altra banda, però, no totes les dades que augmenten són dolentes. El coordinador provincial de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori, assegura que també han augmentat els voluntaris. Martori apunta que durant aquest últim any 665 voluntaris han col·laborat en ajudar en temes relacionats amb la pandèmia a la província de Girona. D’aquests, 200 són nous voluntaris. A més, destaca que la majoria són joves.
1.838 hores d’acció voluntària al baix empordà durant l’any de pandèmia
Martori també destaca l’important paper de les 47 empreses que han col·laborat d’alguna manera amb la Creu Roja durant aquest últim any.
I ara, què?
Actualment sembla que la situació epidemiològica va millorant. Però això significa que millora també la situació “social”? Doncs des de la Creu Roja asseguren que no esperen cap canvi, almenys fins a l’estiu. Expliquen que molta gent segueix en ERTO i que per això no poden baixar el ritme de feina.
A més, Jordi Martori explica que a partir d’ara caldrà treballar en dues vies. Per una banda, diu que les vacunes ajudaran a evitar el virus i a millorar la salut “física” de la gent, però que també cal tenir en compte la salut mental de la població.
I per una altra banda, Jordi Martori apunta que la Creu Roja pot oferir ajuda assistencial, però que és fonamental que la gent pugui recuperar la normalitat tornant a treballar. Per això, demana un “compromís conjunt” per part d’administracions i empreses per augmentar l’ocupació.
https://www.instagram.com/p/B_nt1Ruh5y7/