10.4 C
Pals
Diumenge, 22 desembre 2024
- Publicitat -

La 25a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona guardona la ‘Casa PIN8’ de Forallac

El jurat atorga distincions d'obra premiada i menció a disset obres i els 2.500 vots del públic en guardonen una

Temps de lectura: 4 minuts
- Publicitat -spot_img

La seu de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit aquest divendres al vespre la 25a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, on han assistit més de 300 persones. En total, s’han lliurat divuit guardons: disset atorgats pel jurat d’entre les 23 obres que van passar la fase de seleccionades en les categories ‘Arquitectures’, ‘Interiors’, ‘Paisatges’ i ‘Efímers’, i el premi de l’Opinió escollit pels 2.500 vots emesos per la ciutadania, entre les 88 obres presentades.

El jurat, format per João Mendes Ribeiro (president) i Fuensanta Nieto i Michèle Orliac (vocals), ha destacat que les obres presentades en l’edició d’enguany “permeten reflectir l’estat actual de l’arquitectura en el conjunt del territori”. I ha considerat que, “en molts casos, es tracta d’una arquitectura a petita escala, domèstica i privada, estretament relacionada amb el paisatge”.

Premis 2023

En la categoria ‘Arquitectures’, el jurat ha entregat el premi a l’obra ‘Casa PIN8’ a Forallac, de PMMT Arquitectura perquè, segons ha explicat, “la casa estableix una relació potent i tensa amb els edificis circumdants”. I ha fet sis mencions: ‘Dues cases de fusta’ a Vidrà (Osona), de SAU Taller d’Arquitectura; ‘L’heura’ a Calonge; d’OMESR arquitectes; ‘Pavelló i bassa en un jardí’ a Olot, d’Estudio Além; ‘L’Areny’ a Girona, de Ferran Lopez Roca i Mireia Colls Martínez; ‘Habitatges l’Alzina’ a Caldes de Malavella (Selva), de Jaime Prous Architects i ‘Casa 016’ a Caldes de Malavella, de Camps Felip Arquitecturia.

L’obra premiada per la categoria ‘Interiors’ ha estat ‘Intersticis habitats’ a Girona de 05 AM Arquitectura, perquè s’ha considerat que els espais són “flexibles en el seu ús, amb una circulació perimetral al voltant de l’eix de comunicació, des del qual també s’accedeix a una terrassa vinculada a la sèrie d’espais intermedis habitables que donen sentit al projecte”. En aquesta modalitat, hi ha hagut tres projectes amb mencions: ‘Fonda’ a Girona, d’Estudi d’Arquitectura interior Maite Prats; ‘Reconversió d’un taller’ a La Cellera (Selva), de VIDA Arquitectura, i ‘FEM’ a Salt (Gironès), de NUMUN Arquitectura.

El premi per ‘Paisatges’ l’ha guanyat el projecte ‘Balcó Gavarres’ a Celrà (Gironès), de Tallerdarquitectura+Estudi CCB24, per basar-se “en la idea d’una ruta”. En aquesta categoria s’ha fet una sola menció, que ha estat per ‘Sota el pont’ de Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), d’Arnau estudi d’arquitectura + Marc Costa Soler.

‘Efímers’ se l’ha endut l’obra ‘Niu de foc’ a Olot, de Jaume Tané, Xevi Bayona, Ariadna Castells, Marc Lorente, Emi Martinez i Aniol Coll pel “caràcter que emana de les propietats del material triat, segons una disposició d’escala i proporció, que respon sorprenentment en el moment en què es crema, creant una atmosfera fantàstica”. En aquesta categoria el Jurat ha concedit tres mencions: ‘Erupció’ a Olot, de VIDA Arquitectura; ‘Aiguamolls’ a Olot, de Camilo Abad Pérez, Santiago Rojas Betancur, Ana Ybarra Arias, i ‘Sýnthesis’ a Olot, de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya.

Per últim, entre les obres que han estat reconegudes pel jurat professional s’ha lliurat el premi de l’Opinió a ‘Domus Fuscius’ a Foixà, de Sotelo Margalef arquitectes. Aquest guardó, que el concedeix la ciutadania entre les 88 obres presentades a la 25a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, ha tingut una participació de més de 2.500 vots fins al 26 d’abril a través del portal web del certamen.

El diploma que han rebut els arquitectes i promotors per aquesta 25a edició dels premis incorpora un dibuix del projecte del Celler de Perelada, realitzat per RCR Arquitectes el 2020. L’aquarel·la evoca el lloc amb la vinya, el talús, la plana fluvial i el celler atemporal i silenciós, que es fusiona i forma part del paisatge empordanès.

25a edició

La gala també ha inclòs una part dedicada a la celebració de les 25 edicions dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, els quals s’han consolidat com uns guardons de referència entre els professionals de l’arquitectura i la construcció. Convocats per primera vegada l’any 1997, els premis són la memòria viva de l’evolució de l’arquitectura en l’àmbit territorial de la demarcació. Durant un quart de segle, els professionals han presentat més de 2.000 obres, 640 de les quals han passat la fase de seleccionades, resultant premiades un total de 156.

Una constant en el decurs d’aquests premis ha estat la voluntat que el jurat estigués format per arquitectes de reconegut prestigi de múltiples disciplines i àmbits geogràfics, i amb projecció internacional. A tall d’exemple, d’entre els 99 professionals que han format part del jurat hi trobem Lluís Nadal, Esteve Bonell, Emilio Tuñón, Carlos Ferrater, Carme Pinós, Mitja Bevk, Andrew Groarke, Maria Rubert de Ventós, João Mendes Ribeiro, Fuensanta Nieto, Michèle Orliac i els Premi Pritzker RCR Arquitectes, entre molts d’altres.

Tres exposicions, un catàleg i una publicació

Igual que en les anteriors edicions, les obres premiades i seleccionades d’aquest any es poden veure en diverses exposicions a la Pia Almoina de la Demarcació de Girona del COAC fins a l’11 de setembre. En aquesta ocasió, les 23 obres seleccionades es reprodueixen en 8 banderoles mentre que les 17 premiades pel jurat es poden veure en 9 panells retroil·luminats distribuïts per tot l’espai. Amb l’exposició s’ha editat un catàleg amb la informació de l’edició en curs.

D’altra banda, la sala La Cova acull una segona exposició dedicada al conjunt d’obres premiades des del 1997 fins a l’actualitat. Aquesta mostra complementa la publicació ‘Girona premiada’, editada amb motiu de la commemoració, en la qual l’arquitecte Xavier Monteys reflexiona, des d’una perspectiva personal i inspiradora, sobre les 640 obres seleccionades a través de sis aproximacions: ‘El vell i el nou’, ‘Assaigs efímers’, ‘On vivim’, ‘Les formes de l’organització’, ‘Allò singular’ i ‘Més enllà dels premis’.

Finalment, fins a finals de juny, s’han instal·lat als espais més emblemàtics de les capitals de comarca gironines, i també a Sant Feliu de Guíxols, unes estructures efímeres on es reprodueixen els 23 projectes seleccionats en la 25a edició dels guardons, així com una selecció de les obres premiades des del 1997 fins al 2022. En concret, aquestes es poden veure a la plaça de l’Ajuntament de Figueres, a la plaça Francesc Macià de la Bisbal d’Empordà, a la plaça independència i rambla de la Llibertat de Girona, a la plaça 1 d’octubre d’Olot, a la plaça de l’Ajuntament de Ripoll, a la plaça Portal d’en Calva de Puigcerdà, a la plaça major de Banyoles, a l’encreuament entre el carrer Pare Lluís Rodés i la Rambla de Santa Coloma de Farners i a la placeta Sant Joan de Sant Feliu de Guíxols.

300 persones a l’acte

L’acte, on han assistit prop de 300 persones, ha estat conduït pel periodista Ramon Pellicer, i ha comptat amb la presència del president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera; del diputat en funcions de la Diputació de Girona, Jordi Camps; del secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana de la Generalitat de Catalunya, Francesc Sutrias; de la delegada territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona, Laia Cañigueral; de l’alcaldessa en funcions de Girona, Marta Madrenas; del degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Guillem Costa i altres autoritats relacionades amb el món de l’arquitectura i la cultura.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Concert de Nadal a Palafrugell amb la Coral Mestre Sirés

Aquest 22 de desembre, a les cinc de la tarda, la Coral Mestre Sirés oferirà el seu tradicional Concert de Nadal.

Altres notícies