6.9 C
Pals
Divendres, 27 desembre 2024
- Publicitat -

Arrenca el cicle de documentals en línia, Bisbalenques en Pantalla

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

L’actual situació d’estat d’alarma pel risc de propagació de la Covid-19 va comportar la suspensió de la que enguany havia de ser la 3a Mostra de Films de Dones, que se celebra biennalment des del 2016 pel Grup de Dones de la Bisbal. Vistes les circumstàncies, enguany l’associació feminista ha optat per reinventar la proposta i, així, es presenta el cicle de documentals gratuït i en línia Bisbalenques en Pantalla. La proposta, compatible amb el confinament, oferirà un total de 4 documentals fets per dones i amb denominació d’origen bisbalenca que es podran seguir en línia i des de casa durant els propers 4 dijous: 30 d’abril, i 7, 14 i 21 de maig.

Així, cada setmana, a través d’un apartat creat al web del consistori, i mitjançant la plataforma youtube, es podrà visualitzar un documental de caràcter feminista i vinculat al municipi. A més a més, també es retransmetran a les pantalles de la Residència Geriàtrica Municipal Zoilo Feliu de la Bisbal d’Empordà.

‘Bisbalenques de Cine’
La proposta arrenca avui, dijous 30 d’abril amb la recuperació de Bisbalenques de Cine (1995). Amb una durada de 20 minuts, la peça va ser realitzada per Sefa Ponsatí, amb càmera i muntatge d’Ernest Bou. El vídeo, presentat el 8 de març de l’any 1995 és el testimoni de dones anònimes de la Bisbal d’Empordà que, d’edat, formació i professió ben diversa, van ser d’allò més reconegudes a la vida civil municipal.

‘Grans Dones Grans’
A partir del dijous 7 de maig es podrà visualitzar Grans Dones Grans, realitzat l’any 2010 a càrrec d’Iris Olivet i Ona Olivet i amb una cinquantena de minuts de durada. El documental editat pel Grup de Dones el 8 de març de 2010 testimonia una època i dona una visió col·lectiva i plural  de les dones nascudes entre el 1915 i el 1930.Vam entrevistar 15 dones que ens van explicar com van viure com a dones  la Guerra Civil, com van afrontar les penúries de la postguerra  i quin va ser el seu paper en la família i en la societat del segle XX.  Amb la voluntat clar de deixar testimoni i preservar la memòria d’un temps i d’unes dones que el van viure, aquest documental retrà reconeixement, no només a les dones que  expliquen les seves vivències sinó també a totes les altres dones del país.L’escola, el joc, la vida al carrer, la guerra, l’exili -per qui el va patir- les il·lusions, el festeig, les pors, les esperances… tot s’enfila fins a entreteixir el retrat de la Bisbal de la seva infantesa i de la seva joventut.És el record i la lluita silenciosa d’aquestes dones que avui són grans, que les converteix en grans dones grans.

‘Connectades’
Realitzat i muntat per Míriam Seguí l’any 2016, aquest documental, editat pel Grup de Dones el 8 de març de 2016, vol reflectir què fan en el seu temps lliure les noies joves a la Bisbal d’Empordà. Noies de diferents orígens i procedències, entre 17 i 20 anys, que viuen al municipi, Elles i les seves connexions són les protagonistes de la Connectades i, des de diferents espais, són elles les qui expressen i interactuen.

‘Les dones a les fàbriques bisbalenques’
Realitzat i muntat per Helena Martínez, que ha fet de càmera juntament amb Míriam Seguí, aquest documental vol ser un reconeixement a totes les dones  que van treballar a les indústries bisbalenques i que van fer compatible, a vegades amb gran esforç, l’activitat laboral i les feines de casa que havien d’assumir. Les dones a les fàbriques bisbalenques és el testimoni de dones que expliquen el record del seu pas per les  fàbriques del sector tèxtil, de la industria ceràmica o de l’elaboració de galetes.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Platja d’Aro i Castell d’Aro aposten per unes cavalcades inclusives i sostenibles

La regidoria de Cultura, organitzadora de l’esdeveniment, ha anunciat una de les grans novetats d’aquest any: un tram silenciós al recorregut de Platja d’Aro, dissenyat amb la col·laboració de Viu Autisme.

Altres notícies