Està a punt d’arrencar la segona edició del projecte BiblioSTEAM amb l’objectiu de promoure el coneixement científic i tecnològic entre els usuaris de les biblioteques públiques de les comarques gironines. L’edició d’enguany amplia les temàtiques i compta amb les primeres espases de la ciència catalana.
El projecte, que s’allargarà fins al juny de 2024, està produït per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) i vol apropar al públic adult el coneixement científic i tecnològic d’una forma amena i a la vegada rigorosa, per tal de combatre les pseudociències. A més, el programa vol despertar vocacions entre els estudiants de secundària.
Seran onze biblioteques públiques de les comarques gironines que participaran en aquesta segona edició i dues d’elles són del Baix Empordà: la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà i la Biblioteca Pere Caner de Calonge i Sant Antoni.
La ciència per combatre el desconeixement
Enguany s’abordaran temes com la intel·ligència artificial, l’arqueologia, les energies renovables, la cosmologia, la nanotecnologia, la computació quàntica i la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra. El projecte s’estructura a través de conferències que aniran itinerant per les onze biblioteques públiques de la demarcació que hi participen.
Aquest any s’ha volgut ampliar el programa per poder arribar a més públic i abordar noves temàtiques que es consideren de gran interès en el moment actual. A més, durant la resta del curs s’inclouran ponències sobre les malalties cardíaques i neurodegeneratives, sobre ciència ciutadana, i els forats negres.
El president de l’ACDIC, Carlos F. Sopuerta, remarca que “les conferències que s’ofereixen tractaran de comunicar temàtiques que es desenvolupen al sistema de recerca català. Creiem que és molt important transmetre de la mà dels seus protagonistes temes de gran actualitat com la intel·ligència artificial, el camí cap als ordinadors quàntics, o les fonts d’energia del futur i també temes que estan sempre presents com la salut o l’exploració de l’univers. D’aquesta forma, fem que aquestes temàtiques arribin al públic de forma amena, però també rigorosa, evitant la proliferació de les pseudociències, i que la presència d’investigadors de primera línia pugui desvetllar vocacions entre els estudiants de batxillerat”.
La primera conferència s’ha programat per aquest dijous 9 de novembre a les 19:30 h a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà, amb el títol “La frontera quàntica: el naixement de la informació i la comunicació quàntiques”, i anirà a càrrec del Dr. Marius Oltean, professor adjunt a la ESADE Business & Law School on ensenya diversos aspectes de matemàtica aplicada i fa recerca en física i anàlisi numèrica. L’entrada és gratuïta i no és necessari inscripció prèvia.
Ponents de primer nivell
Aquesta edició de BiblioSTEAM compta amb onze ponents de primer nivell que són una mostra de la millor representació del sistema català de ciència; a més, desenvolupen la seva tasca professional a Catalunya. Així, hi haurà conferències de la Dra. Bibiana Agustí, arqueòloga i antropòloga de la societat IN SITU SCP; el Dr. Rafael Sardá, científic del CEAB-CSIC; el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i professor d’Investigació de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE), Ignasi Ribas; el Dr. Diego Blas, Investigador Distingit Beatriz Galindo del Departament de Física de la UAB; la Dra. Sara Martí, investigadora de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2); i el Dr. Jaume Piera, investigador de l’ICM-CSIC.
I a aquests ponents cal sumar-hi la Dra. Karina Gibert, de la UPC, especialitzada en intel·ligència artificial i big data; el Dr. Quique Bassat, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal); el Dr. Ramon Brugada, director de la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la Universitat de Girona; el Dr. Marius Oltean, físic i professor adjunt a la ESADE Business & Law School; i el Dr. Carlos F. Sopuerta, Investigador Científic de l’Institut de Ciències de l’Espai i president de l’ACDIC.