Els equipaments culturals de la Muntanya de Sant Sebastià reprenen l’activitat amb les mesures adequades a les necessitats actuals després d’un llarg període de tancament pel motiu de la pandèmia.
El primer espai obert és la Torre de Guaita, on es pot veure la pintura de Lola Barranco. La seva obra s’ajusta perfectament als objectius de les exposicions programades a la Torre que són una reflexió sobre el paisatge, mostrat en un espai privilegiat d’observació com és la Torre, el terrat de la qual és el punt més alt de la muntanya de Sant Sebastià i des d’on es pot tenir una experiència visual de 360º.
Lola Barranco Cascón, nascuda a Trujillo, es va traslladar amb la seva família a Barcelona de ben petita i allà va estudiar Belles Arts, pintura i gravat, al mateix temps que ensenyava dibuix a nens de primària. En acabar la universitat va continuar ensenyant en instituts de secundària de Barcelona i, després d’una època de viatges, es va establir a Palafrugell per dedicar-se a l’ensenyament i a la pintura, al mateix temps que descobria els meravellosos indrets del territori. Els viatges són importants en la seva trajectòria artística, va assistir a tallers de gravat a Itàlia, amb reconeguts artistes i al Pratt Graphic Centre de Manhattan a Nova York. Va alternar viatges d’estudis amb d’altres viatges arreu del món per conèixer altres gents, cultures i Naturalesa; fent llargues estades a Colombia i a Londres.
Per a l’exposició Entre el cel i la terra Lola Barranco ha fet una selecció de pintures, fonamentada en moments d’interiorització que culminen plasmats en color i matèria sobre unes teles de lli.
A la primera planta de la torre hi podreu reconèixer travesses cap a l’illa Formiga, aus observades nedant entre les roques de Llafranc o bé la Formiga caminant per cala Estreta. A la segona, amb una mica més de fantasia, s’ha atrevit a donar vida a les encisadores dones antigues d’Empúries, d’una època entre arcaica i clàssica, conjuntament amb un cap de sirena, una llàntia revellida i algunes cloves de garotes i d’altres de ben punxegudes.
El passat 18 de maig es va obrir l’Espai Far, el doble recinte davant el Mirador de Joaquim Turró i el far. Aquest espai d’exposició planteja els múltiples motius que es poden tenir per pujar a la Muntanya de Sant Sebastià, a banda de donar el servei d’informació turística del territori. Sant Sebastià és l’espai més visitat del municipi de Palafrugell, compta amb un jaciment ibèric rehabilitat i visitable lliurement de forma accessible. També compta amb una torre de guaita, una ermita i un far.
Per accedir a tots els espais es pot recórrer la Ruta dels Miradors, un camí al voltant de la muntanya que permet gaudir de la diversitat de les vistes que ofereix aquest espai privilegiat i que interpreta els diversos espais patrimonials. La Ruta dels Miradors es pot seguir mitjançant QR o amb l’aplicació “Ruta dels Miradors” que es pot trobar dins l’app “Palafrugell al mòbil”. A les vuit parades del recorregut es pot descobrir que aquest espai al llarg de la història, ha estat un indret per protegir-se, per vigilar, per pregar, per celebrar, per advertir, per guiar, per contemplar, per passejar, per gaudir,…
Els espais de la Muntanya es podran visitar fins al 30 de setembre.