La Cantada d’Havaneres i Cançons de Taverna de Platja d’Aro arriba el proper dissabte 13 de juliol (22.30 h) a la seva 37a edició. Manté el seu escenari a la Platja Gran (Cavall Bernat), i té com a protagonistes Son de l’Havana, Susanna del Saz i Fonso Castillo i Port-Bo.
L’entrada és gratuïta. Es repeteix la fórmula d’actuació dels grups, que pugen a l’escenari dues vegades, cantant quatre peces en cada part. El punt final és l’actuació conjunta de les tres formacions per interpretar els clàssics populars La Bella Lola i El Meu Avi. Com a complement, a l’extrem nord del Passeig Marítim, a tocar de la zona de l’actuació, s’hi celebra el 13è Mercat d’Estiu (19-0.30 h) amb diverses parades de productes alimentaris i d’artesania.
La innovació a la Cantada d’enguany l’aporta en primer lloc, l’estrena en la vetllada de Son de l’Havana, un grup que pren l’herència de Els Pirates, format per quatre músics de dilatada trajectòria professional: Josep Lluís Blázquez (tenor i veu), Llorenç Fernández (guitarra i veu), Oriol Roca (cors i contrabaix) i Jose M. Olaya (acordió), que ofereixen nous matisos amb fusió de ritmes i harmonies a les seves havaneres, rumbes, música catalana d’autor, balades, valsets mariners, son cubà, tango o boleros. A la Platja Gran hi sonaran, entre d’altres La barca xica, El Capità Onades dins el cor o El canó de Palamós.
Una altra de les apostes d’enguany és la fusió d’estils que representen la cantant Susanna del Saz (amb una llarga trajectòria en havaneres, musicals, òperes de petit format i estàndards de jazz), conjuntament amb Fonso Castillo, guitarrista i membre fundador de Gazpacho, un dels grups de rumba catalana amb tocs de pop i rock més populars i amb més projecció de les comarques de Girona. Acompanyats del percussionista Marc Marquès, oferiran un repertori atrevit que barreja clàssics del gènere -Lola la tavernera o La balada d’en Lucas- amb peces com Veinte años de Buena Vista Social Club) o Non, je ne regrette rien d’Edith Piaf.
Port-Bo va néixer l’any 1966 a Calella de Palafrugell i de llavors ençà sempre ha participat a la Cantada d’aquesta vila i a les més importants de Catalunya. Enguany a Platja d’Aro, i per primera vegada interpretarà a capella quatre temes (La Nave, Taitona, Las Fuentes i Bucólica), en la segona part de la Cantada, per fer ben viu la besant de cançó de taverna que caracteritza la vetllada a Cavall Bernat. El grup ha actuat arreu dels Països Catalans i d’Europa i a Cuba, Israel, Turquia o Japó. També escenaris com l’Espai, el Palau de la Música Catalana i l’Auditori i ha enregistrat 23 discs amb més de 220 temes diferents. El repertori, heretat en gran part dels vells cantaires de Calella, està format per havaneres clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes, cançó catalana, etc. En l’actualitat el grup el formen, Josep Nadal (tenor), Irineo Ferrer (Mineu) baríton i Carles Casanovas (veu baixa, guitarra i direcció musical).
La presentació de la vetllada recau en Francesc Sánchez Carcassés, periodista i reconegut expert en el món de l’havanera que també en fa la coordinació musical. La Cantada es torna a retransmetre en directe per Televisió Costa Brava i per diversos canals de la Xarxa de Comunicació Local. Per a l’edició d’enguany s’han editat 6.000 programes de difusió, i que en record a Joaquim Muntañola, recullen una imatge original de l’il·lustrador, que també es reprodueix en els mocadors commemoratius (es poden adquirir per 2 euros, conjuntament amb un got de cremat). També des de l’any 2012 un doble conjunt escultòric al giratori de la Travessera del Cavall Bernat -a pocs metres de l’escenari- esdevé homenatge del municipi al món de l’havanera en general, i en particular al mateix Muntañola, i al gran compositor del gènere, José Luís Ortega Monasterio.
Al llarg de l’estiu es fan set cantades més, en format de proximitat, a diversos punts del municipi amb Barca de Mitjana (dissabte 6 de juliol · Castell d’Aro), Els Pescadors de L’Escala (dissabte 14 de juliol · S’Agaró), Boira (dissabte 3 d’agost · Castell d’Aro), L’Empordanet (dissabte 10 d’agost · S’Agaró), Els Cremats (dijous 15 d’agost · Festa Major de Platja d’Aro), Barca de Mitjana (dissabte 24 d’agost · Urbanització Dalmau, Platja d’Aro) i Neus Mar (divendres 6 de setembre · Festa Major de Castell d’Aro).
El cicle d’havaneres i audicions de sardanes forma part de la cinquena edició d’Estereofònics (www.estereofonics.com), la marca que aplega, des de l’any 2015, tots els festivals, actuacions i espectacles musicals d’estiu al municipi, i que enguany ofereix un global de 82 concerts en 113 dies, de l’1 de juny al 21 de setembre de 2019, majoritàriament gratuïts, a l’aire lliure i de múltiples gèneres: del jazz a la música de cambra, tot passant pel surf o el rock’n’roll. Enguany formen part d’aquest Festival de festivals: Concerts Inaugurals (dissabte 1 de juny), 2n Festival Propers (diumenges 2, 9, 16 i 30 de juny), 6è Xalaro · Mostra d’Espectacles Familiars (21, 22 i 23 de juny), 22è Festival Nits de Jazz a Platja d’Aro (divendres del 28 juny al 30 d’agost), 7è Desemboca Rock’n’Roll Festival (6 i 7 de juliol), Cicle de sardanes i havaneres (del 6 de juliol al 6 de setembre), Festa Major de S’Agaró (15 i 16 de juliol), 22è Festival Internacional de Música de S’Agaró (del 20 de juliol al 21 de setembre), 16è Festival de Guitarra Girona Costa Brava (27 de juliol, 10 i 17d’agost), Festa Major de Platja d’Aro (del 14 al 18 d’agost), Festa Major de Castell d’Aro (del 6 al 10 de setembre) i 8è FestiSurf Costa Brava (dissabte 21 de setembre).