8.5 C
Pals
Dimarts, 21 gener 2025
- Publicitat -

Arriba la segona temporada de la sèrie sonora de ficció històrica “Ui, si aixequés el cap”

La sèrie “ressuscita” personatges històrics catalans o amb una forta vinculació amb Catalunya, amb l’objectiu de contraposar la realitat i les idees del moment en què aquests van viure, amb l’actualitat. Guionitzat per l’antropòleg i escriptor Adrià Pujol, la sèrie compta amb un càsting de més de 40 actors i actrius en el que trobem veus conegudes com la de Llucià Ferrer o de reconeguts actors i actrius de doblatge, combinats amb alumnes de l’escola de Ràdio Capital. La primera temporada ha acumulat més de 10.000 reproduccions i ha sigut reconeguda amb el Premi Rahola i el Premi Sonor a la millor ficció sonora dels Països Catalans.

Ràdio Capital
Ràdio Capitalhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img

Després de l’èxit de la primera temporada, la sèrie de ficció sonora “Ui, si aixequés el cap” arriba amb una segona entrega formada per set nous capítols que estaran disponibles a partir del 6 de novembre al web de Ràdio Capital, i a les plataformes Spotify, Apple Pòdcast, YouTube, Ivoox, Mytuner i Tunein.

El programa, produït per Ràdio Capital, que està guionitzat per l’antropòleg, escriptor i traductor Adrià Pujol i assessorat per l’expert en podcasting i periodista Toni Sellas, es presenta com una producció cultural de primer nivell pel que fa al seu valor històric i cultural i el seu disseny sonor. Tant és així, que la seva primera temporada va ser reconeguda amb el Premi Rahola, atorgat pel Col·legi de Periodistes, i el Premi Sonor a la millor ficció sonora dels Països Catalans.

La sèrie pretén ampliar les fronteres del debat cultural mitjançant la resurrecció de personatges històrics i culturals del panorama català que s’enfronten a temes universals del segle XXI. A través del fil conductor que és Virgili, l’esperit de l’Empordà, punt que tots els personatges tenen en comú, “Ui, si aixequés el cap” desperta figures clàssiques del nostre país per generar debat i motivar a la reflexió davant la contraposició de la cultura i la ideologia de les èpoques passades amb la present. Així, els episodis giren entorn de temàtiques universals i, moltes vegades controvertides, com el feminisme, la relació entre la vida al camp i la ciutat, l’impacte del turisme, entre altres. “Estem emocionats de poder oferir aquesta nova temporada, que aprofundirà en les veus i històries que ens connecten amb el nostre passat i que són totalment rellevants avui dia. Cada episodi no només ressuscita figures històriques, sinó que també ens convida a reflexionar sobre si les seves experiències ressonarien igual en la nostra realitat actual” explica Miquel Curanta, director de Ràdio Capital i productor de la sèrie.

Seguint aquest fil, la segona temporada de la ficció tindrà set capítols que s’emetran cada dimecres, on podrem conèixer a figures històriques com Truman Capote, Mercè Rodoreda o Josep Ensesa a través de diàlegs entre el present i el passat, ubicats a diferents pobles de l’Empordà. “El més difícil i alhora el més interessant de fer un guió que entretingui i que doni informació històrica sobre el personatge i que també es permeti certa especulació (el format ha d’entretenir però també informar i divulgar) és el fet de ressuscitar el personatge i confrontar-lo amb el moment actual o amb un altre personatge, et permet especular i això és un valor, però la combinació de l’entreteniment, la història i la confrontació amb l’actualitat és complex i apassionant.” Comenta Adrià Pujol.

A més, aquesta sèrie de ficció sonora també es distingeix pel seu càsting. Més de 40 actors i actrius, que inclou tant actors professionals com alumnes de l’Escola de Ràdio i Periodisme Digital, així com les conegudes veus de Llucià Ferrer o de diversos actors i actrius de doblatge professionals, a més de vint figurants. D’aquesta manera, junt amb el guió escrit per Adrià Pujol, “Ui, si aixequés el cap” combina la mirada històrica amb un punt humorístic i un disseny sonor immersiu, que el converteixen en una producció de primera qualitat produïda en llengua catalana i un referent cultural de la nostra comarca. Segons Toni Sellas, que s’ha encarregat de dirigir les interpretacions  “La direcció de les interpretacions ha estat un repte, especialment per la combinació de veus professionals amb altres persones que no tenien cap experiència. Tothom ha fet un gran esforç. No es tractava d’imitar una figura o una altra, sinó de crear una personalitat sonora coherent amb el personatge i amb la situació que viu, amb aquell sentit que traspua del guió. N’estem contents”.

Capítols de la segona temporada de “Ui, si aixequés el cap”

  • Mercè Rodoreda: L’Empordà i Barcelona, una història d’amor i odi
  • Artur Mundet i Josep Torres i Jonama: Emprenedoria, el suro i la filantropia
  • Josep Ensesa i Rafel Masó: El turisme de masses vs el turisme glamurós i selectiu
  • Truman Capote i Tom Sharpe: La funció inspiradora de l’Empordà a l’estranger
  • Juli Garreta: L’Empordà al pentagrama, i la sardana com l’essència musical del país
  • Carmen Amaya i Josep Pella i Forgas: El caràcter empordanès vs el caràcter nòmada
  • Carles Fages de Climent: Els personatges pintorescos i la seva influència en la cultura popular

La sèrie compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà, l’Ajuntament de Castell, Platja d’Aro i S’agaró i la col·laboració de Halley Records i Oh la la comunicació.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Altres notícies