Les jornades gastronòmiques “Es Niu” arriba a la seva 20a edició del 12 d’octubre al 5 de novembre. L’objectiu de les jornades és recuperar els plats més tradicionals de la cuina autòctona, i ho faran 8 restaurants que oferiran un menú en el que a banda de vermut i tapetes, s’oferirà el tradicional és Es Niu, i com a novetat aquest any, hi haurà la possibilitat que la gent pugui endur-se’n racions preparades a casa. D’aquesta manera, s’intenta exportar el plat més enllà de Palafrugell. El menú, que oscil·la entre els 35€ i 40€, també inclou postres amb fruites de tardor, vins del celler Espelt, aigua i cafè. I també, una entrada gratuïta per visitar l’exposició temporal de la Fundació Josep Pla.
Els restaurants participants seran el Restaurant l’Arc, Restaurant La Xicra i el Restaurant Pa i Raïm de Palafrugell, el Restaurant el Balcó de Calella, el Restaurant Llafranc, el Restaurant Hotel Casamar i el Restaurant Terrassa Terramar de Llafranc i El Clot dels Mussols de Tamariu.
Tal i com ha explicat el regidor de Promoció Econòmica de Palafrugell Albert Gómez, es tracta d’un plat molt antic d’origen palafrugellenc. Es tractava d’un plat de quaresme fet amb tripa de bacallà, ou dur, peixopalo i patata.