Quan parlem de grans figures empordaneses que han deixat una empremta més enllà de les nostres fronteres, el nom d’Artur Mundet i Carbó emergeix amb força. Nascut a Sant Antoni de Calonge el 1878, Mundet és un exemple viu de com la visió empresarial i el compromís social poden transformar vides, tant a la seva terra natal com al llunyà Mèxic.
Aquest indiano modern va fer fortuna amb el Sidral Mundet, un refresc icònic al país nord-americà, però va fer molt més que acumular riquesa. Mundet va construir ponts entre continents i generacions, deixant un llegat d’innovació, filantropia i arrelament.
Del suro empordanès al Sidral Mundet mexicà
Fill d’una família dedicada a la indústria del suro, Mundet va aprendre des de ben jove l’ofici que el portaria a creuar l’Atlàntic. Va començar a treballar amb taps de suro als Estats Units, però la seva visió no tenia límits. El 1902 va instal·lar-se a Mèxic, on va obrir una fàbrica que no només fabricava taps corona, sinó que també experimentava amb begudes gasoses. Així va néixer el Sidral Mundet, elaborat amb suc de poma natural, que ràpidament es va convertir en un èxit, rivalitzant fins i tot amb Coca-Cola en popularitat.
La filantropia com a forma de retorn
Però l’èxit empresarial era només una cara de la moneda. Mundet va sentir la necessitat de retornar a la societat una part de la seva fortuna. A Mèxic, va finançar la construcció de la Maternitat Mundet (1935), l’Asil Mundet (1940) i altres institucions destinades a la cura de la gent gran i les persones més vulnerables.
A Catalunya, el seu llegat és igualment impressionant. Les Llars Mundet, a Barcelona, són un testimoni del seu compromís amb el benestar social. Inaugurades el 1957, aquestes instal·lacions van ser concebudes per oferir serveis a ancians, orfes i persones necessitades. A Sant Antoni de Calonge, va fundar la Germandat Artur Mundet, un sistema d’ajuda mútua que encara avui és recordat per la seva contribució al benestar local.
Un fill orgullós de l’Empordà
Tot i la seva vida lluny de casa, Mundet mai va perdre el vincle amb les seves arrels. El seu amor per l’Empordà es reflecteix en nombroses iniciatives filantròpiques a la comarca, com la donació de terrenys i recursos per a la construcció d’habitatges socials. A més, sempre es va mantenir en contacte amb la seva comunitat natal, oferint suport econòmic i moral en moments de necessitat.
El llegat cultural i l’impacte contemporani
Aquest llegat d’Artur Mundet no ha quedat oblidat, i avui es reivindica a través de diverses iniciatives culturals i de memòria històrica. Un exemple recent és la seva aparició a la sèrie de ficció sonora Ui, si aixequés el cap, produïda per Ràdio Capital de l’Empordà. Tot i que en aquesta sèrie la seva figura pren un to humorístic i reflexiu, serveix per recordar als oients la importància del seu llegat i com el seu esperit visionari continua inspirant.
El seu llegat és un recordatori viu que, tant a l’Empordà com a l’altra banda de l’Atlàntic, la força d’una persona pot tenir un impacte global i que els llaços amb la terra natal són indestructibles. Artur Mundet, sens dubte, va aixecar el cap, i el món encara se’n beneficia.