Arturo Prades: “Per impulsar el factor social a Calonge i Sant Antoni hem de fer una aposta per l’habitatge”

Avui ens visita Arturo Prades, alcaldable de Calonge i Sant Antoni pel Partit Socialista de Catalunya, per Calonge i Sant Antoni, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Prades. 

Bon dia, com esteu?

Primer de tot m’agradaria preguntar-li si es pot definir amb tres adjectius.

Bé, jo crec que tothom que em coneix podria dir que sóc una persona emprenedora i això és un dels punts que intento desenvolupar. I no només poso un adjectiu, sinó que intento fomentar totes les meves activitats. Sempre intento projectar i emprendre i desenvolupar nous projectes.

El segon és que sóc una persona molt treballadora. A vegades fins i tot m’ho recriminen els que tinc a prop la meva família. Però clar, el primer punt d’emprenedoria, d’emprenedoria i aquesta activitat sempre implica dedicar-li moltes hores al dia per treballar pels meus projectes.

I el tercer punt és que sóc molt constant. Si quan una cosa se’m posa al cap pues la veritat és que poques vegades no aconsegueixo veure’ns. La constància és una virtut que tinc, que m’ha ajudat a tota la meva vida personal i professional. Doncs poder poder poder anar assolint-ho i ser feliç. I perquè al final dius ostres, sí, m’agradaria fer això i amb constància i treball ho vas treballant des del principi vaig aconseguir posar un a final també. Reconec que en alguna persona que que sóc feliç amb mi mateix perquè vaig aconseguint les coses que vaig vaig treballant i desitjant.

Llavors podria dir-me també tres coses positives que s’hagin assolit durant aquest mandat?

Bé, nosaltres el mandat, com tots sabeu, és un mandat que vam començar l’1 d’octubre del 2020 amb una moció de censura i la veritat, nosaltres ja estàvem a govern el període 2015-2019. I sincerament, en el període aquest octubre 2020 fins ara hem treballat molt més del que vam fer en quatre anys. La veritat és que ha sigut una feina molt, molt més, molt més profunda, molt més desenvolupada. I diríem que hi han tres punts on crec que des del punt de vista nostre estan en el govern. Que penso que hem d’estar orgullosos de l’ocupació.

Nosaltres el 2015, quan vam entrar a govern, el nivell d’ocupació i sobretot no a nivell d’atur sinó de població activa, vol dir que la gent que es proposa a entrar al mercat laboral en aquest període de 2015 estem parlant de que 1.200 persones més han entrat en el mercat laboral. Això sembla, sembla banal, no?

Però al final. El que això ajuda és que la renda disponible dels nostres conciutadans puja. L’atur evidentment baixa, l’economia està molt més sostenible durant l’any i ara portem 30 trimestres amb una baixada d’atur. D’una manera constant, excepte el període dels quatre trimestres de la pandèmia. Però això implica que a data d’avui, que és una època relativament baixa a nivell d’ocupació, estem en nivells al 7 % de desocupació i estimem que aquest estiu arribarem a menys del 5 % de desocupació. Una dada. Una data històrica. Aquest vindria a ser el primer punt.

El segon és l’habitatge. Com sabeu, nosaltres sempre treballem molt El concepte de que l’habitatge és complicat. No és un tema només de Calonge i Sant Antoni, és un problema de tota la Costa Brava Centre. Els preus de lloguer són alts perquè al final hi ha poc producte residencial, hi ha molt producte turístic i hi ha poc producte residencial.

I això és una lacra que pot implicar i que els nostres fills al final posin en marxa els seu projecte en un altre lloc a viure-hi. I aquí ens quedem sense mà d’obra, si pot acabar sent que a mort sense una política d’habitatge clara i profunda. Doncs que al final ens convertim en pobles dormitori. Que vingui molta gent els caps de setmana, vingui molta gent a passar l’estiu, però els treballadors que vinguin de fora perquè aquí no queda ningú, perquè no pot pagar-se un habitatge.

Passa, per exemple, a Ibiza, que surt als diaris molt sovint que la gent no pot anar a treballar perquè no pot assolir un lloguer, no es fa política d’habitatge. Nosaltres, com sabeu, vam incorporar 14 pisos durant aquest mes de març. Durant aquest mes de març hem adquirit un edifici de vint i vuit pisos amb un fons d’inversió i d’alguna manera dintre el nostre projecte i programa de cara al 2023-2027 tenim el compromís d’incorporar 104 pisos més per a lloguer assequible per a gent jove i pisos tutelats per a gent gran, que això el que implica és incorporar al mercat de lloguer residencial. Preus de lloguer assequible que estem parlant de preus de lloguer de 350-400 euros, quan el mercat a data d’avui, segons l’Incasol, ens dóna que el lloguer residencial a Calonge-Sant Antoni està, de mitjana sobre els 600 euros. Això voldria dir una baixada del 30 % que és molt interessant.

I el tercer punt, el tema del nucli de Calonge, com tots portàvem i tots els grups portàvem en el programa del 2019 que el nucli de Calonge més ara a tenir una sacsejada, no? El primer equip de govern que hi va haver en el període inicial d’aquesta legislatura bé per múltiples múltiples variables no vaig ser capaç. De poder dir nosaltres quan vam entrar ho vam tenir claríssim a l’octubre de 2020 i amb la Covid, el Poble de llibres i tota l’activitat promocional del municipi amb tot el desenvolupament de mercat, pintar, el desenvolupament del Fira Còmic, amb desenvolupament d’ajuda a implementar o bé implementar nous negocis a Calonge. La veritat és que al nucli de Calonge, avui en dia, jo que visc al carrer Major me n’adono que moltes vegades quan surto un dissabte i un diumenge per la tarda, la veritat és que és veu més vida. Bé, penso que això és un tema molt positiu que hem d’incorporar a aquells, diguem-ne no? punts positius que nosaltres podem dir que hem sigut capaços de desenvolupar en aquest mandat.

Llavors també m’agradaria que destaqués tres aspectes no tan positius que no s’han pogut assolir des del govern.

Bé, com jo deia al final, nosaltres hem tingut un període molt curt de temps per poder desenvolupar temes que ens ha passat a nosaltres. L’any passat, el 2022, vam fer un desenvolupament de projectes estratègics amb un nivell d’endeutament d’11 milions d’euros. I si una de les coses que, per exemple a mi no m’acaba d’agradar és que d’alguna manera no hem sigut capaços, encara que tots aquests projectes estan ara en treball i en execució. Bé, ens hauria agradat haver acabat la legislatura amb els projectes ja definitius, i no tant en aquest procés que estan ara de treball i d’execució de les feines, no perquè es pogués haver visualitzat molt més. Quina és la feina que hem fet? Però clar, amb dos anys i mig es pot fer el que es pot fer.

Nosaltres el projecte del que diem El Triangle a Calonge, que seria per un costat el desenvolupament del castell definitivament acabar el castell. Això és unes obres que s’estan fent ara mateix amb el tema de desenvolupament de l’espai de les Monges, amb un centre universitari de desenvolupament de les humanitats, amb la gastronomia i amb la i amb la i amb el coneixement. És un tema que també està en fase d’execució. I el tercer és el que seria la futura plaça de Cultura i tot l’espai del pàrquing Fontova, que ara també està en desenvolupament però que no es podrà visualitzar que abans que acabi aquesta legislatura, que entra per un costat el que deia aquell punt positiu de les de les vuit llibreries que tenim ara. Amb tot, el programa cultural que s’ha desenvolupat entorn de Calonge Poble de Llibres com un pont molt positiu. I si haguessin sigut capaços de poder desenvolupar aquest triangle. Des d’un punt de vista d’infraestructura urbanístic, però la veritat és que ara seria com la cirereta, no? I això passarà. Però vull dir que no passarà abans que acabi la legislatura.

El segon punt negatiu és els espigons. Com tots sabeu, nosaltres tenim un problema de gestió de les de les sorres. A Sant Antoni tenim un projecte caríssim, un projecte que d’alguna manera té que finançar Costes del Estado. Llavors, encara que està pressupostat dintre de Costas del Estado, doncs bé, encara hi han alguns detalls des del punt de vista mediambiental que ens implica que això no ho podem executar, o en aquesta legislatura, que és un tema molt estratègic perquè al final també. No oblidem que el que el passeig de Sant Antoni i tota la primera línia de mar de Sant Antoni és un actiu turístic molt important per nosaltres. I penso que això, encara que està pressupostat i si hem fet abans, està pressupostat. Costes té els diners, però diguem ne que hi ha un punt, un punt pendent, que és el tema mediambiental.

I el tercer és la recollida d’escombraries. És un tema que, a més porto personalment jo des que va sortir del govern. A l’últim a l’últim regidor, el senyor Botella. I la veritat és que la situació que tenim ara és una situació complexa perquè tenim un contracte que està infradotat econòmicament. És un contracte que es va fer en el seu dia amb unes limitacions pressupostàries. Molt limitades pel pal per l’envergadura que tenia, i això ho estem patint ara no hi que estem treballant jo.

Quan vaig agafar aquesta aquesta regidoria lo primer que vaig fer és posar-me a treballar amb el nou contracte que entra en vigor l’1 de gener del 24. Un contracte que, evidentment, tindrà que resoldre les necessitats reals que té de recollida selectiva al nostre municipi, amb la seva estacionalitat en els seus perfils de de ciutadans diferents i amb tota la casuística que té aquest, aquest, aquest, aquest, aquesta. Aquest contracte, no? I evidentment, amb un finançament adequat. Això diríem que serien els tres punts que diguem-ne que s’acaben una miqueta allà o a cavall entre una legislatura i l’altre.

I quines creu que són les prioritats o els projectes que són més importants que s’han d’impulsar al municipi?

A veure, nosaltres, com dèiem, nosaltres portem a govern des de l’any 2015, excepte el període d’aquest any i mig que va estar en que vam estar a l’oposició. La veritat és que nosaltres hem tingut sempre una visió molt clara de què és el que volem, que com imaginem el nostre municipi. Des del PSC de Calonge i Sant Antoni nosaltres imaginem el municipi, un municipi segur, un municipi net, perquè penso que tots dos són dos adjectius que són necessaris per ser un bon actiu turístic. I si difícilment nosaltres si, ens ha criticat moltíssim amb la instal·lació de 160 càmeres en el municipi per poder gestionar. No només la mobilitat, sinó també la gestió de la seguretat en el nostre municipi des d’un punt de vista smart.

Perquè clar, a Calonge són quasi dos cents quilòmetres de carreteres. No tindrem mai suficients policies per gestionar-ho tot. Ara bé, al final tindrem que tirar utilitzar la tecnologia per poder desenvolupar eines que facin que la nostra gestió de la seguretat sigui molt més eficient. No ho sé. Jo penso que com imaginem el municipi? L’imaginem molt més net. Amb aquest nou contracte que us deia molt més segur utilitzant eines smart per poder desenvolupar una wifi, una gestió eficient de la nostra seguretat via la tecnologia. Un municipi que sigui atractiu per nos noves persones a venir i emprendre professionalment negocis. Com sabeu, nosaltres hem desenvolupat el viver d’empreses des del 2016 fins ara.

És un actiu que el tenim ple i no ens queden més empresaris, no ens queden més més persones al coworking i el que hem de fer és desenvolupar això per fer lo créixer. Persones i empreses al Parc d’Activitats Econòmiques. Si tirem enrere i pensem el nivell d’ocupació que tenia el 2015 o ara. Ara hi han dos grans empreses que estan ja entrant en fase d’entrar en projectes urbanístics per desenvolupar unes naus de prop de 10.000 metres i un altre una nau de 8.000 metres. Estem parlant que portaríem prop de 130-140 euros de treball al Banc de Calonge, que ara ens hem de plantejar. L’ampliació del Parc d’Activitats Econòmiques de Calonge, que ja urbanísticament està projectat. Però diguem-ne que hem d’activar i moure fitxa cap a endavant.

Això des del punt de vista empresarial, perquè al final l’economia i desestacionalitzar l’economia, el que ens aporta és que la gent tingui feina més continuada durant l’any, no sigui una feina tan estacional, mitjana i la nostra, la renda disponible dels nostres conciutadans, sigui més gran del que és ara. O sigui, al final és una estratègia de via més l’economia no tan focalitzada en el turisme, el que ens ajudes, que l’economia sigui menys estacionalitat i la gent, els nostres conciutadans, puguin treballar amb un treball molt més digne i segur. Durant tot l’any, no?.

Això per un costat i per un altre costat, penso que hi han dos línies de treball que continuem. És el tema de l’habitatge, com us comentava abans. Si en quatre pisos penso que hem de ser capaços de que els nostres fills tinguin la capacitat de desenvolupar se personal i professionalment en el municipi, hauran nascut. Això vol dir que hem de donar-li la possibilitat que tingui una feina i hem de possibilitat d’oferir la possibilitat que tingui un lloc on viure, no?

Llavors penso que això és una obligació que tindriem que tenir tots els governants de Calonge-Sant Antoni. Penso que sinó en generar molts problemes de futur per perfil de municipi i per gestió del municipi. Ara bé, penso que és una acció molt important que nosaltres ja ho estem fent i la qüestió és que continuï incidint en aquesta línia.

La gent gran. A Calonge tenim prop de 600 persones que són majors de 65 anys i soles. Dius, ostres, per què passa això? Perquè molts fills han tingut que marxar fora a viure. Llavors han quedat els avis sols. Això és un problema perquè al final hem d’ajudar aquesta gent a que tinguin una vellesa molt més activa, no només fomentar activitats perquè facin el casal. Sinó s’ha de treballar molt perquè augmenti la seva socialització i millori la seva gestió del seu dia de dia, per exemple, en el Banc del Temps s’estan fent activitats en la qual hi ha propostes de gent jove, de donar hores perquè els avis puguin fer i la gent gran puguin fer coses i per contraprestació li ho donen intercanviant hores a la gent, joves.

Llavors, al final, l’objectiu és que encara existeixi un bon lloc per viure. Amb aquests criteris que et deia no sóc capaç de que sigui net. Segur que tinc capacitat de poder atraure nous nous persones, a treballar noves empreses, a desenvolupar se aquí i sobretot, un focus molt important amb el que els joves tinguin feina i els joves, els joves, tinguin un habitatge per viure i una especial cobertura social, sobretot focalitzada amb l’energia.

També m’agradaria que expliqués què diferencia la seva candidatura política de la resta de candidats que es presenten a l’alcaldia de Calonge i Sant Antoni.

A data d’avui crec que serem 9 grups que ens presentarem a Calonge i Sant Antoni. Jo si una cosa puc dir que hem après en els últims anys, en les últimes dues legislatures, és que els polítics poden tenir molta il·lusió. A mi em pot fer molta il·lusió ser alcalde de Calonge i em pot fer molta il·lusió estar liderant una opció política per ser alcalde de Calonge, però d’il·lusió només no només es viu. Però si al final tens que tenir la capacitat de poder desenvolupar els projectes.

Perquè si no, al final et genera molta, molta, molta incertesa i et quedes molt defraudat. No dius “Ostres, jo volia fer això i he pogut, no?” L’Administració pública és molt complicada. La gestió de l’administració pública és molt complicada des del punt de vista administratiu, des del punt de vista econòmic. Perquè no pots fer el que vulguis. Al final hi ha unes normes i hi ha unes normes estatals i unes normes europees que has de seguir. Què vull dir amb això? Vull dir que al final nosaltres crec que la proposta que fem és si tenim una il·lusió, tenim un projecte clar, l’hem desenvolupat durant dues legislatures i el que volem és aprofundir i liderar un govern per poder aprofundir en aquest en aquest dia, dia a dia de demà a partir de les eleccions del maig, el 23.

Però també penso que una de les coses que ens diferencia és que estem capacitats, estem capacitats perquè ho hem fet abans, ho hem demostrat i després perquè també ens veiem amb la capacitat tècnica i professional per poder desenvolupar-ho.

L’Ajuntament de Calonge té vint i quatre milions d’euros de pressupost. Aquest any 2022 amb tota la inversió que hem fet, hem estat gestionant uns prop de 37-38 milions d’euros de pressupost. Docents, treballadors públics. O sigui, es pot tenir molta il·lusió per fer una cosa. Però si no tens la capacitat, al final el que passarà el dia de demà és que tindrem governants.

I ho vam veure la primera part de la legislatura amb un govern amb quatre, quatre grups, dos d’ells tres d’ells independents, que la il·lusió està molt bé. Però al final la feina ha de sortir.

Llavors podria destacar algun punt del seu programa polític per a aquestes eleccions?

Bé, jo crec que bàsicament és el tema d’habitatge, el tema de desenvolupar Calonge-Sant Antoni com un lloc per viure. Penso que és molt important. Penso que serien, o diria que Local Sant Feliu millor preveure. L’Habitatge, un punt, un pilar molt important. Que el ciutadà de Calonge no tingui la percepció de que és una extrany en el seu municipi. Això que vol dir nosaltres que moltes activitats a l’estiu, moltíssimes. L’estiu actiu, el festiu, fires de tot tipus va bé, és necessari. Són necessàries perquè al final tots els municipis estem lluitant amb una massa crítica per poder atraure als nostres municipis si és necessari. Però a mi m’agradaria tenir una agenda 12 de 12. Què vol dir això? Que hi hagués agenda activa de tots i que Calonge-Sant Antoni fos un estiu actiu però que fos actiu tot l’any.

I llavors, per què? Perquè al final, si bé el ciutadà d’aquí no tingués la percepció que poguessin arribar a tenir la percepció de què estan vivint, vivint en un poble que està focalitzant només per als que vénen de fora, és necessari, però durant l’estiu. I durant l’hivern hi ha d’haver activitats a Calonge-Sant Antoni, un lloc per viure, habitatge, un lloc important d’ocupació, un lloc molt important, però també. Que hi hagin activitats i que no tinguem aquesta percepció que estem vivint en un municipi d’altres.

Finalment, m’agradaria preguntar-li estaria disposat a pactar amb un altre partit polític, si és que no arriben a obtenir la majoria absoluta durant les eleccions?

Bé, jo penso que la majoria absoluta, excepte en llocs molt, molt, molt específics de la Costa Brava Centre podríem dir que és una quimera. I no és pas que ho sigui. El que sí que tenim clar nosaltres els socialistes és que dels nous grups no grups que ens presentarem hi han tres grups, diguem-ne tres, tres partits polítics que d’alguna manera liderem o tenim la capacitat de liderar.

Nosaltres, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya. Jo penso que en aquests tres partits ha de sortir qualsevol futura combinació. Com comentava abans. Tota, tota l’experiència que s’ha tingut en grups més petits, doncs potser no ha ajudat a desenvolupar la profunditat del programa. Llavors jo penso que entre aquests tres partits i que surti el futur equip de govern i també fent una reflexió, no? En els propers anys hi han una sèrie de de suport financer estratègic com són els fons europeus, els Next Generation i els ajuts per arribar a l’Agenda 2030. Tots aquests ajuts estan gestionats per Europa, per Madrid i per Barcelona. O sigui, la Comissió Europea, el Govern d’Espanya i el Govern ha girat cap.

Al final, un d’aquests tres partits que et deia segur que estan dintre d’aquest d’aquestes tres entitats. Clar, anar a un partit independent a demanar un ajut d’un gènere per fer unes obres estratègiques al Collet de Sant Antoni. Doncs a lo millor no li foten cas. Llavors penso que al final, en aquest cas, contestant a la teva pregunta, crec que serà necessari un pacte. I des del nostre punt de vista. Des d’un punt de vista inicial, la nostra idea seria que entre aquests tres grups ha de sortir el futur equip de govern, que esperem que sigui liderat per nosaltres.

Ho esperem i esperem que tinguin molta sort i encerts en aquestes pròximes eleccions municipals. Moltes gràcies per la seva visita.

Gràcies a vosaltres.