12.4 C
Pals
Divendres, 21 febrer 2025
- Publicitat -

Aturen una obra a l’església de Rupià per la presència d’una òliba i un xoriguer

Amb l’assessorament d’Anticimex i el suport del Bisbat de Girona, es va decidir aturar el projecte immediatament per no interferir en el procés natural de nidificació d’aquestes aus

Temps de lectura: < 1 minut
- Publicitat -spot_img

Anticimex, empresa especialitzada en control de plagues i sanitat ambiental, ha suspès la instal·lació d’una xarxa per aïllar una zona a l’església de Rupià després de trobar un xoriguer amb quatre ous niant i detectar la presència d’una òliba que resideix al campanar des de fa anys, essent ambdues espècies protegides.

Segons informa El Punt Avui, el regidor de medi ambient de l’Ajuntament de Rupià va informar sobre la situació. Amb l’assessorament d’Anticimex i el suport del Bisbat de Girona, es va decidir aturar el projecte immediatament per no interferir en el procés natural de nidificació d’aquestes aus.

L’òliba comuna és una espècie en perill degut al seu fort declivi, per la qual cosa és essencial respectar el seu període de cria i les zones de nidificació. Pel que fa al xoriguer, es tracta d’una au rapaç protegida de la família dels falcons, la població de la qual també està molt reduïda al nostre país.

Julen Zuberogoitia, Product Manager en Gestió d’Aus a Anticimex, comenta: “Hem de protegir la biodiversitat i fomentar la presència de determinades aus, com les rapinyaires, ja que són espècies autòctones que contribueixen al control natural de plagues i, per tant, són fonamentals per a l’equilibri dels ecosistemes”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -spot_img

Jordi Vayreda: “Els boscos que han patit sequera i les temperatures elevades fan que augmenti el risc d’incendi”

Les pluges de les últimes setmanes han ajudat a millorar el nivell dels embassaments, però la situació dels boscos continua sent preocupant. Després de més de tres anys amb precipitacions molt per sota de la mitjana, els experts alerten que els efectes de la sequera no es poden revertir en pocs mesos. "El 2024 ha estat un any més plujós, però els boscos necessiten molt més temps per recuperar-se", explica Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Segons ell, "si aquest 2025 segueix plovent amb regularitat, potser començarem a veure una millora real en alguns ecosistemes".

Altres notícies