Els boscos del Baix Empordà i de Catalunya en general estan sota alerta d’incendi a causa de l’augment de temperatura. De fet, Catalunya fa un mes que està 4ºC per sobre del que seria usual. Això afecta directament a la vida dels arbres, ja que l’augment de temperatura significa més evaporació i més mancança d’aigua. Ahir mateix, es van comptabilitzar una trentena d’incendis a tot Catalunya, amb especial importància del que va tallar la carretera i la via del tren a Celrà, al Gironès.
Les pluges escasses durant el darrer any no han ajudat a combatre la situació de falta d’humitat. De fet, tot Catalunya exceptuant les Terres de l’Ebre i la Vall d’Aran es troba en risc d’incendi. El Baix Empordà es troba un punt per sota de la normalitat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. La pitjor part de la balança se l’enduen la Noguera, l’Alt Urgell i el Pallars Jussà i Sobirà.
Segons informació del diari Ara, en l’últim informe anual DeBoscCat, un projecte conjunt del CREAF amb els Agents Rurals que verifica sobre el terreny en quin estat estan els boscos a Catalunya, la superfície de bosc es troba en decaïment. Això significa que el perill de mort per la sequera s’ha duplicat respecte a l’any anterior.
La superfície nova afectada per la sequera el 2021 va ser de 3.600 ha, relativament escassa si es compara amb anys secs recents, com el 2016, el 2017 o sobretot el 2012, però el CREAF i els Agents Rurals van constatar que més de 12.000 ha que ja estaven en sequera d’anys anteriors havien empitjorat la seva situació.
Espècies afectades
Els canvis de temperatura provocaran inevitablement canvis en l’entorn. Per exemple, espècies com el pi roig i el faig poden veure’s substituïdes altres més resistents com el roure, l’alzina o el pi blanc.
Un altre factor a tenir en compte és l’abandonament de l’agricultura ha fet augmentar la superfície boscosa a Catalunya del 28% al 35%. Segons els Agents Rurals, això preocupa perquè els recursos dels boscos per sobreviure són limitats i vol dir que cada vegada s’han de repartir entre més territori.