El Consell Comarcal del Baix Empordà ha desenvolupat el projecte Baix Empordà, Dona i Terra, que té com a objectiu potenciar l’activitat agroalimentària de la comarca, a través d’afavorir la feina de les dones del Baix Empordà vinculades a aquest sector. La jornada de cloenda, s’ha celebrat dilluns al Museu Arqueològic d’Ullastret, i ha posat el punt final a aquesta iniciativa amb una taula rodona per tal de reflexionar sobre la recerca de noves oportunitats a través de la innovació, afavorint la transferència de coneixement.
A la taula rodona hi ha participat Gerard Alexandre Martínez, director de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà; Cristina Mañas, gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós; Jordi Riembau, president de la Cooperativa de Ramaders del Baix Empordà; Anna Carabús, responsable de grans contractes de l’IRTA amb les empreses; i Anna Pijuan, sòcia de Mas Casas, de Cruïlles. La jornada ha acabat amb una activitat de networking i una activitat de cloenda per a les dones participants.
Aquesta iniciativa està vinculada a la Xarxa ARRELEM, Xarxa Agroalimentària del Baix Empordà, formada per una quarantena d’entitats, productors i administracions del Baix Empordà, que ha patit un procés de renovació amb la voluntat d’abastar tot el sector agroalimentari de la comarca, i de comptar amb la implicació del sector primari (agricultura, ramaderia i pesca), però també de la vessant més industrial de la transformació alimentària. El projecte ha dut a terme diverses accions per tal d’assolir els seus objectius: formació i coaching per a dones empresàries i emprenedores, jornades informatives de les oportunitats del sector, vídeos divulgatius dels projectes empresarials i del paper de les dones en el sector i difusió a xarxes de les activitats.
Alhora, el programa ha facilitat la creació de 5 projectes iniciats per emprenedores facilitant el seu desenvolupament gràcies a les activitats de mentoring i del suport tècnic del programa. A més, s’han incorporat dones interessades a accedir a aquest sector laboral realitzant dues formacions concretes: comunicació a la feina, per tal de desenvolupar competències transversals adequades, i un curs d’Atenció al client i productes de proximitat, realitzat a dos punts diferents de la comarca.
Cal destacar el manifest grau de satisfacció de les dones participants, ja que les formacions que ha proporcionat el programa han empoderat i cohesionat les participants, i els materials audiovisuals faciliten el reconeixement, la visibilitat pel suport a la consolidació empresarial d’aquelles dones que despleguen la seva trajectòria en aquest sector o d’aquelles que estan interessades a fer-ho.