Aquest dissabte 17 de juny els ajuntaments del Baix Empordà van escollir el seu alcalde. En alguns municipis hi ha hagut un canvi al capdavant de l’alcaldia. En d’altres es manté el mateix alcalde, però hi ha hagut canvis en la coalició de forces de govern. Tot i això, hi ha socis de govern que han decidit mantenir l’aliança pels pròxims quatre anys.
Canvis en l’alcaldia
A la Bisbal d’Empordà hi va haver un canvi en l’alcaldia: Enric Marquès, d’Esquerra Republicana de Catalunya, va donar pas al nou alcalde del Partit Socialista de Catalunya, Òscar Aparicio. Enric Marquès es va mostrar “content per la feina feta” en els darrers quatre anys, però lamenta no poder seguir amb el projecte tirat endavant durant els darrers anys. Tot i això, aposten per una oposició constructiva.
Òscar Aparicio, nou alcalde de la Bisbal d’Empordà, va obrir el seu discurs apostant per treballar per una millor relació entre el govern i l’oposició. A més, va accedir al càrrec amb la voluntat d’acostar el govern local als ciutadans de la Bisbal. A més, Aparicio va destacar que el pacte de govern fet amb Junts i Tots per la Bisbal va ser “senzill”.
A Palafrugell, Juli Fernández, del Partit Socialista de Catalunya, torna a l’alcaldia gràcies a l’acord fet amb Som Gent del Poble. Cal recordar, que Juli Fernández va guanyar les eleccions del passat 28 de maig amb nou regidors. Aquesta serà la segona etapa que Fernández governi a Palafrugell. El cap de llista del PSC al municipi va convertir-se en alcalde per primer cop el 2011 i va ocupar el càrrec fins al 2017, quan després d’una moció de censura va ser apartat del Govern. Juli Fernández, afirmava en el seu primer discurs com a alcalde, que han fet una “gran campanya” i que el partit ha “picat molta pedra”.
Mònica Alcalà, la cap de llista d’Esquerra Republicana a les eleccions de Palafrugell i cap de l’oposició, va destacar en el seu discurs “la manca de treball de camp al carrer” i “dubten” si serà un govern capaç de donar respostes a una societat canviant com és la de Palafrugell.
Canvi de socis de govern
Hi ha alguns municipis on es mantenen els alcaldes, però canvien els socis de govern. És el cas de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró, on Maurici Jiménez, del PSC renova el seu càrrec com alcalde amb el suport del grup d’Imma Gelabert, de Junts per Castell-Platja d’Aro i s’Agaró. També va rebre el suport dels dos regidors del Bloc Nacionalista de Catalunya, formació de l’exalcalde, Joan Giraut. Jiménez va dir durant el seu discurs d’investidura que “des d’avui es reinicia el comptador” i va defensar l’acord amb Junts. També va apuntar algunes de les polítiques que iniciaran al llarg d’aquest mandat.
I tot i no obtenir un pacte amb majoria absoluta, Lluís Puig, d’Esquerra Republicana de Catalunya, va tornar a revalidar el càrrec d’alcalde a Palamós. Els vuit vots dels regidors d’ERC (5) i del PSC (3) van permetre la proclamació, per tercera legislatura consecutiva, de Lluís Puig com a alcalde de Palamós. El màxim representant municipal ja va anunciar que ben aviat presentarà el nou cartipàs que formaran les regidories de Govern. Durant la seva intervenció, l’alcalde va voler agrair la incorporació al consistori dels regidors i regidores que ho fan per primera vegada i també va referir-se a l’oposició intentant teixir acords per garantir el progrés al municipi.
Jordi Colomí, d’Unitat i Progrés Municipal (UPM), enceta el segon mandat com a alcalde de Torroella de Montgrí. Cal recordar que el cap d’UPM va assolir l’alcaldia gràcies a un pacte amb Esquerra Republicana de Catalunya – antic soci de govern- i Objectiu Torroella i l’Estartit. També van votar a favor del retorn a l’alcaldia de Jordi Colomí el PSC. Per la seva banda, els dos regidors de Compromís i la regidora i el regidor de Junts van votar els seus respectius caps de llista, Jordi Cordon i Francesc Puig; mentre que el regidor i la regidora de LEST es van abstenir. El cartipàs amb la redistribució de regidories i tinences d’alcaldia s’aprovarà aquesta propera setmana en un Ple extraordinari.
Governs que es mantenen
Hi ha governs que han decidit renovar els acords de l’anterior mandat per mantenir-se al capdavant dels consistoris. Així, a Calonge i Sant Antoni Jordi Soler (Junts) va ser reelegit com a alcalde per majoria absoluta. Soler va obtenir 9 dels 17 vots del Ple gràcies al suport de Junts (6), PSC (2) i PP (1). Soler va prendre possessió de nou com a alcalde en el que serà la seva sisena legislatura. En el seu discurs d’investidura, Soler va expressar el seu compromís de “continuar treballant, d’escoltar els nostres veïns i les nostres veïnes, amb independència del seu origen, edat o sexe”. El reelegit alcalde també va explicar que “en aquests pròxims 4 anys, continuarem treballant per consolidar un model que ja vam dibuixar i aplicar en els dos anys de l’últim mandat, intentant trobar l’equilibri entre promoure el desenvolupament econòmic del municipi i preservar el nostre patrimoni natural, cultural i històric”.
A Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, de Tots per Sant Feliu, va ser reelegit alcalde del municipi gràcies al suport del seu soci de govern, el Partit Socialista de Catalunya. Després del pacte anunciat entre ambdues formacions la setmana passada, Carles Motas seguirà al capdavant del consistori i amb els projectes que ja s’havien anat treballant en els darrers quatre anys. En el seu discurs va destacar la transformació de la ciutat en els darrers anys de mandat.
Maite Selva, cap de llista de Sempre per Begur i Esclanyà, va ser reelegida alcaldessa de Begur pel mandat 2023-2027 en el Ple municipal extraordinari de constitució del nou Ajuntament. Maite Selva, que encapçalava la llista més votada en les eleccions municipals del passat 28 de maig, va aconseguir l’alcaldia després de rebre el suport Més Begur i Esclanyà, en el marc del pacte de govern que van signar ambdues formacions. En el seu discurs d’investidura, Selva va reivindicar la posició de la dona al capdavant d’institucions com són els ajuntaments.
En aquest ple d’investidura, hi va haver l’absència del cap de llista de Junts per Begur i Esclanyà – ERC, Joan Manel Loureiro, que cedeix la seva posició com a regidor a Xavier Aldrich. Cal recordar que aquesta formació va obtenir un sol regidor en les eleccions d’enguany.
Majories absolutes
El ple de Pals va començar de manera puntual a les 10 h del matí en una sala plena per veure com Carles Pi, de Junts per Pals – ERC, acceptava de nou el càrrec com alcalde del municipi. Marisol Perea, cap de llista de Coalició per Pals, i Sergi Brull, cap de llista de Som Poble, van decidir renunciar a l’alcaldia. Cal recordar que Carles Pi va guanyar les eleccions del 28 M amb majoria absoluta, set regidors. Així, l’alcalde va agrair als regidors del seu equip i als de l’oposició la voluntat de continuar treballant per Pals de manera conjunta.
A Santa Cristina d’Aro, a part d’un canvi al capdavant de l’alcaldia, el ple va escollir a Josep Xifre com a nou alcalde del municipi pels pròxims quatre anys. Durant els propers dies es decidirà el cartipàs municipal. Josep Xifre, en el seu primer discurs com a alcalde de Santa Cristina, va afirmar que amb aquesta majoria absoluta podran desenvolupar amb tranquil·litat el seu programa electoral, tenint en compte la visió de la resta de formacions que formen part del ple.
Tal com ha passat a Begur, l’anterior alcaldessa del municipi i cap de llista d’ERC, Maria Lourdes Fuentes, no va recollir la seva acta de regidora i va cedir la seva posició a David Segarra. Cal recordar que la formació va passar dels sis als dos regidors en aquestes eleccions municipals.